Εκτίναξη ηλεκτρονικών συναλλαγών ένα μήνα πριν από την επιβολή του νέου lockdown
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον μήνα Οκτώβριο, ένα μήνα πριν από το νέο lockdown, όπως καταγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τους τελευταίους μήνες και ειδικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αναπληρώσαμε ό,τι χάσαμε τους προηγούμενες μήνες ή διαφορετικά πρόκειται για αγορές που είχαν αναβληθεί το προηγούμενο διάστημα και έγιναν μαζικά το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” και με τα στοιχεία που συλλέγονται σε καθημερινή βάση, σε πολλούς κλάδους της οικονομίας παρατηρείται μεγάλη αύξηση του τζίρου και συγκεκριμένα άνω του 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Λογιστές, αγροτικοί συνεταιρισμοί τροφίμων, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, φαρμακεία, ποδηλατάδικα, καθώς και το λιανεμπόριο έδειχναν να ξαναβρίσκουν βηματισμό μέχρι αυτός να ανακοπεί συνεπεία των νέων μέτρων. Σημαντικός παράγοντας της αύξησης που καταγράφεται είναι ότι οι πολίτες έχουν «μάθει» πλέον και συναλλάσσονται ηλεκτρονικά αντί να πηγαίνουν στα καταστήματα.
Αντίθετα, προβληματική παραμένει η εικόνα για τις αερογραμμές, τον πολιτισμό αλλά και τα πολυκαταστήματα, τα οποία παρουσίασαν τον Οκτώβριο μεγάλη μείωση του τζίρου, όπως επίσης και ο κινηματογράφος και τα θέατρα με πτώση μάλιστα 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει σε καθημερινή βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αύξηση μεγαλύτερη του 30% κατέγραψαν:
- Τα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργασίας. Οι λογιστές ανέλαβαν τη διεκπεραίωση υποβολής των αιτήσεων για τα κρατικά δάνεια, τις αναστολές συμβάσεων κ.λπ.
- Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί τροφίμων.
- Φούρνοι, αρτοποιία.
- Επιχειρήσεις πώλησης ποδηλάτων.
- Συνεργεία αυτοκινήτων και πρατήρια καυσίμων.
- Ζαχαροπλαστεία.
- Επιχειρήσεις με είδη καπνού.
- Πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και hardware.
- Φαρμακεία.
Η εστίαση, αλλά μόνο στο τμήμα που αφορά το fast food και το delivery, καταγράφει εντυπωσιακά νούμερα το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο τζίρος τους είναι αυξημένος κατά 80% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
- Σούπερ μάρκετ, με αύξηση της τάξης του 32%.
- Πωλήσεις οικιακών συσκευών.
- Λιανεμπόριο.
Στον αντίποδα μεγάλη μείωση τζίρου κατέγραψαν:
- Αεροπορικές εταιρείες.
- Πολιτισμός, μπάντες, ορχήστρες.
- Ακτοπλοΐα.
- Πολυκαταστήματα.
- Γουναράδικα.
- Είδη δώρων.
- Ξενοδοχεία.
- Ταξί.
- Κινηματογράφος, θέατρο.
Τα έσοδα
Παρά το lockdown του Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του προϋπολογισμού κινήθηκαν εντός των νέων στόχων που τέθηκαν από την κυβέρνηση και προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε σύγκριση όμως με τις αρχικές προβλέψεις είναι μειωμένα περίπου 20%. Από τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν κανονικά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Για έναν ακόμη μήνα αναμένεται σημαντική πτώση στους φόρους κατανάλωσης και συγκεκριμένα στον ΦΠΑ, δεδομένης και της αναστολής πληρωμής για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει ως στόχο για τον Νοέμβριο την είσπραξη περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ο οποίος και επιτεύχθηκε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας