Φωνή αγωνίας από το λιανεμπόριο
Oι καταστηματάρχες εκπέμπουν φωνή αγωνίας -σε μία χρονιά με δύο γενικά lockdown- και αναζητούν ένα «χριστουγεννιάτικο θαύμα» προκειμένου να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί. O στόχος της 7ης Δεκεμβρίου, ως ημερομηνία άρσης των περιοριστικών μέτρων, ολοένα και απομακρύνεται και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με 2.000 νέα κρούσματα, δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές.
Μιλώντας στο kathimerini.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκης Σαββίδης, υπογράμμισε πως οι καταστηματάρχες δεν έχουν πλέον διαθέσιμα εισοδήματα για να στηρίξουν μία περαιτέρω αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. «Τα έξοδα που τρέχουν είναι δυσβάσταχτα, με πιο σημαντικά τα ενοίκια -ακόμη και το 60% που δίνουν- αλλά και οι ΔΕΚΟ και οι προμηθευτές». Όπως είπε ο κ. Σαββίδης εν μέσω του Δεκεμβρίου, του καλύτερου μήνα για το λιανεμπόριο, κάθε μέρα που περνά με κλειστά καταστήματα φέρνει και νέα λουκέτα. «Και πιο πολύ πλήττονται τα καταστήματα με εποχιακά είδη».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε πως αφενός είναι στη σωστή κατεύθυνση, αφετέρου όμως -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν επαρκούν. Και αυτό γιατί «δεν είναι το 1ο lockdown που κράτησε σχεδόν δύο μήνες και ακολούθησε ένα καλοκαίρι χωρίς τουρισμό. Ήρθε και το 2ο lockdown που αρχικά είχε υπολογιστεί να κρατήσει 3 εβδομάδες και μπορεί να φτάσει 6 ή 7 εβδομάδες».
Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να επεκταθούν και ζήτησε να ρυθμιστούν μακροχρόνια όλες οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες προκειμένου να υπάρχει επόμενη ημέρα και να μιλάμε για μία επανεκκίνηση της οικονομίας. Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος του ΕΣΑ, υπογράμμισε πως για τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών προέχει η Δημόσια Υγεία και κάλεσε την Πολιτεία με το άνοιγμα της αγοράς να τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα 3ο lockdown, το οποίο θα φέρει στο «τέλος τους» πολλές επιχειρήσεις.
«Καταστροφικό το ανοιγοκλείσιμο – ακορντεόν»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε στο kathimerini.gr ότι ήδη έχει επιτελεστεί πολύ μεγάλη ζημιά τόσο στον κλάδο της εστίασης όσο και σε αυτόν του λιανεμπορίου.
Όπως είπε, όταν φαίνεται πως δεν υπάρχει άνοιγμα στον ορίζοντα και με δεδομένη την αλυσίδα πραγμάτων με την οποία λειτουργεί μια επιχείρηση, με τους προμηθευτές κ.λπ. όπου χρειάζεται ένας προγραμματισμός «το ανοιγοκλείσιμο τύπου ακορντεόν (το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς) είναι καταστροφικό».
«Από τη στιγμή, μάλιστα, που τους τελευταίους μήνες κάθε χρονιάς για την εστίαση και το λιανεμπόριο οι επιχειρήσεις εκτελούν το 55-60% του τζίρου τους, με το κλείσιμο της αγοράς τα χρέη συσσωρεύονται», σημείωσε ο κ. Μίχαλος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε πως χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική για να ανταπεξέλθουμε και να οδηγηθούμε στη μετά-Covid εποχή και ζήτησε να υπάρξει διάλογος σε κλίμα σύνεσης, συναίνεσης και συνεργασίας, με στόχο λύση για την ελληνική οικονομία.
Ένωση Εστιατορίων: Το σημαντικότερο όλων η υγεία
Στο μεταξύ, η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης, μέσα στις γιορτές, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ένωσης αναφέρεται πως «η εστίαση περνάει δύσκολες μέρες. Τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο όλων μας είναι η υγεία. Η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς ότι, θα πρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων να γίνει όταν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει».
«Οι κυβερνητικές προτάσεις για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης περίπου 15 ημερών, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και στη συνέχεια το κλείσιμο πάλι, είναι κάτι που δεν θέλει κανένας επιχειρηματίας εστίασης. Παραμένουμε κλειστά και ζητάμε οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας