ΔΕΗ κέρδη: Επταπλάσια φέτος από πέρυσι – Ο ρόλος των ανατιμήσεων των λογαριασμών

ΔΕΗ κέρδη: Επταπλάσια φέτος από πέρυσι – Ο ρόλος των ανατιμήσεων των λογαριασμών
ΔΕΗ κέρδη: Παρουσιάζει αύξηση των κερδών αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μείωση δαπανών. Πόσο αναγκαίες ήταν οι ανατιμήσεις.

Αυξήσεις στα κέρδη της παρουσίασε η ΔΕΗ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με πέρσι τα κέρδη είναι επταπλάσια και φτάνουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων. Ανάλογο, ωστόσο ήταν και το ποσό των δαπανών της την ίδια περίοδο, γεγονός που αμφισβητεί την αναγκαιότητα των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε η επιχείρηση.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην efsyn.gr, o Άρης Χατζηγεωργίου, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της τάξης του 22% που επιβλήθηκαν πέρσι από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, δεν ήταν καν απαραίτητες για την διάσωση της εταιρείας, όπως ο ίδιος υποστήριζε, αλλά το μόνο που πέτυχαν ήταν να στείλουν πελάτες στους ανταγωνιστές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2020 που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία:

  • Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν στο φετινό εννεάμηνο 696 εκατομμύρια ευρώ έναντι 96,9 εκατ. πέρυσι.
  • Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 687,1 εκατομμύρια, πέφτοντας από τα 3.511,2 εκατ. στα 2.824,1. Η μείωση αυτή ύψους 19,6% αποδίδεται από την εταιρεία στις μειωμένες δαπάνες για καύσιμα, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπών ρύπων.
  • Το μερίδιό της στην αγορά προμήθειας μειώθηκε υπέρ των ανταγωνιστών της στο 69,3% έναντι 76% πέρυσι. Εδώ, δεν γίνεται κάποια εξειδίκευση για το τι είδους πελάτες χάθηκαν. Αναφέρεται μόνον ότι στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά) έπεσε από το 77% στο 69,8%, ενώ στη μέση τάση (κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες) κατρακύλησε από το 45,6% πέρυσι στο 29,6%.
  • Μεγάλη είναι η πτώση και στην παραγωγή ενέργειας. Το ποσοστό που κάλυψε η ΔΕΗ φέτος έπεσε στο 38,8% έναντι 47,2%. Αυτό αποδίδεται στη χαμηλότερη παραγωγή των μονάδων που δουλεύουν με λιγνίτη (-50,6%) και των υδροηλεκτρικών (-13,8%).
  • Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε μέσα στο 2020 είναι και το γεγονός ότι η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ έμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά η δαπάνη για προμήθεια φυσικού αερίου έπεσε κατά 41,8% σε σχέση με πέρυσι.
  • Ως προμηθεύτρια ρεύματος η ΔΕΗ επωφελήθηκε διπλά καθώς, ενώ είχε επιβάλει αυξήσεις 22% στα τιμολόγιά της, πλήρωνε φέτος 42,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 65,27 ευρώ πέρυσι. Αυτή η μείωση της αποκαλούμενης οριακής τιμής συστήματος συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση των δαπανών και την εκτόξευση των κερδών.
  • Όμως, παρά τη ρευστότητα που απέκτησε από την αρχή του 2020 η ΔΕΗ, η διοίκησή της φαίνεται πως δεν επωφελήθηκε από τις χαμηλές τιμές για αγορές δικαιωμάτων ρύπων. Τα δικαιώματα αυτά είχαν φτάσει εν μέσω πανδημίας να πωλούνται προς 14 ευρώ ανά τόνο. Όμως, η ΔΕΗ αγόραζε φέτος με 24,26 ευρώ ανά τόνο έναντι 22,68 ευρώ πέρυσι.
  • Κατάρρευση σημειώνουν και οι επενδύσεις, που έπεσαν φέτος στα 256,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι 508,8 το εννεάμηνο του 2019.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης φαίνεται να επιμένει και για την άντληση 150 εκατομμυρίων ευρώ από την τιτλοποίηση απαιτήσεων («δάνειο» με ενέχυρο τους απλήρωτους λογαριασμούς). Μόνο που αυτό δόθηκε φέτος με επιτόκιο 3,6%, ενώ πριν από έναν χρόνο υπήρχε προσφορά με 1,6%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play