Τιμές ενέργειας: Έρχεται παρέμβαση της ΡΑΕ για την εξομάλυνσή τους
Να αντικατοπτρίζεται με σωστότερο τρόπο το κόστος παραγωγής του ρεύματος στις τιμές της ενέργειας επιδιώκει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, θα υπάρξει πρωτοβουλία άμεσης παρέμβασης για τη θεραπεία «παιδικών ασθενειών» της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model).
Η πρωτοβουλία θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ καλεί τις επόμενες μέρες σε συνάντηση τον ΑΔΜΗΕ, για μια αναλυτική εξέταση των δεδομένων.
Θα ακολουθήσει συνάντηση της ρυθμιστικής αρχής με εκπροσώπους των παραγωγών ενέργειας, που συμμετέχουν στη νέα αγορά, προκειμένου να διακριβωθούν και να διορθωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις τιμές στη λεγόμενη αγορά εξισορρόπησης. Πρόκειται για την τελευταία χρονικά αγορά του target model στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η εξέλιξη (άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης) πιέζει άμεσα τους προμηθευτές και δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο πιέσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, γεγονός που εξηγεί την άμεση παρέμβαση της Αρχής.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δυσλειτουργίες κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του target model (η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που το εφήρμοσε, από τις αρχές Νοεμβρίου) αντιμετωπίστηκαν σε πλειάδα χωρών, και με την έννοια αυτή δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Είχαν επισημανθεί άλλωστε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγο πριν την εισαγωγή του target model, ως πιθανό πρόβλημα του νέου συστήματος κατά την πρώτη μεταβατική περίοδο. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν τέλος, ότι ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε με την εισαγωγή της λεγόμενης «χρέωσης προμηθευτή» (ΠΧΕΦΕΛ) το 2016. Ως αποτέλεσμα η ρύθμιση επανασχεδιάστηκε λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της, προκειμένου να εξαλειφθούν υπερβολικές χρεώσεις των προμηθευτών.
Μερικά λόγια για τη ΡΑΕ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία συστήθηκε με το ν.2773/1999, στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις Οδηγίες 2003/54/ΕΚ και 2003/55/ΕΚ για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, με κύρια αρμοδιότητά της να εποπτεύει την εγχώρια αγορά ενέργειας, σε όλους τους τομείς της, εισηγούμενη προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και λαμβάνοντας η ίδια μέτρα για την επίτευξη του στόχου της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Με το ν. 2773/1999, και κυρίως με τις τροποποιήσεις του που ακολούθησαν, ανατέθηκαν στη ΡΑΕ αρμοδιότητες, κυρίως γνωμοδοτικές, παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, ήτοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. Περαιτέρω, η ΡΑΕ ανέλαβε συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την αγορά των πετρελαιοειδών.
Με την έκδοση του ν.3851/2010, επήλθαν ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ στο πλαίσιο αυτό. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ, όσο και τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής. Ειδικότερα, όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, η ΡΑΕ ανέλαβε πλέον αποφασιστικό ρόλο στη χορήγηση αδειών παραγωγής, με το ΥΠΕΚΑ να ασκεί τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της ΡΑΕ, ο οποίος έλεγχος καταργήθηκε με τις ρυθμίσεις του ν.4001/2011.
Ο ρόλος της ΡΑΕ ως εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αναβαθμίστηκε από το 2011 και μετά, με την επαύξηση και ενίσχυση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της σχετικά με τη ρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αρμοδιοτήτων που ανατέθηκαν σε αυτήν κατ’ επιταγήν της Τρίτης Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Δέσμης, η οποία και ανάγει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας σε «εγγυητές» της εύρυθμης λειτουργίας των ενεργειακών αγορών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας