ΔΝΤ Γαλλία: Σε δεινή οικονομική θέση η χώρα του Εμμανουέλ Μακρόν

ΔΝΤ Γαλλία: Σε δεινή οικονομική θέση η χώρα του Εμμανουέλ Μακρόν
ΔΝΤ Γαλλία: «Καμπανάκι» κρούει για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην εκπόνηση σχεδίων, αναφορικά με το πώς θα αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, πρέπει να προχωρήσει η Γαλλία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το γαλλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί 10% φέτος και να ανακάμψει κατά 5%-6% την επόμενη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προέβλεψε το ΔΝΤ.

Η Γαλλία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown την περασμένη εβδομάδα, σε μια τελευταία προσπάθεια να περιορίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να οδηγείται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% φέτος.

Ένας μήνας lockdown λοιπόν, θα κοστίσει τουλάχιστον 15 δις ευρώ στη Γαλλία, ενώ η κυβέρνηση αναμένει τώρα το συνολικό βάρος του δημόσιου χρέους να φθάσει στο 119,8% του ΑΕΠ φέτος. «Θα πρέπει να ετοιμαστεί τώρα ένα αξιόπιστο και φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης προκειμένου να εφαρμοστεί μόλις η οικονομική ανάκαμψη βρεθεί σε σταθερή βάση», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση ύστερα από τις ετήσιες διαβουλεύσεις αξιωματούχων του Ταμείου με τις γαλλικές αρχές. Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δημόσιες δαπάνες, που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και τις οποίες πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν ιδιαίτερα.

«Κίνδυνος για μαζικές χρεοκοπίες χωρών, αν αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης»

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα διακινδυνεύσουν να αντιμετωπίσουν μαζικές χρεοκοπίες, αν αρθεί πολύ γρήγορα η δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους, προειδοποιεί την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Είμαστε πολύ ξεκάθαροι στο μήνυμα που στέλνουμε να μην αποσυρθεί η στήριξη πρόωρα», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας: «Αν το κάνουμε, τότε διακινδυνεύουμε μαζικές χρεοκοπίες και μαζική ανεργία», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει έξοδο από τη σημερινή κρίση το επόμενο έτος, συνεπώς η αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχών χωρών πρέπει επίσης να συνεχιστεί. Όπως είπε, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι κρίσιμης σημασίας για να βοηθήσει τις χώρες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, προσθέτοντας ότι τα πολύ χαμηλά, αρνητικά επιτόκια μπορεί να συμβάλουν στο να αντιπαρέλθουν οι οικονομίες την πανδημία, αλλά δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για τους αποταμιευτές και το τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play