Καταργείται το οκτάωρο και έρχονται υπερωρίες χωρίς αμοιβή

Καταργείται το οκτάωρο και έρχονται υπερωρίες χωρίς αμοιβή
Οκτάωρο στην Ελλάδα: Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στα εργασιακά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του υπουργείου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το σχέδιο νόμου προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ διατηρεί και ενισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υιοθετεί τις συστάσεις του International Labour Organization (ILO) και είναι κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο. Ειδικότερα, στο Μέρος V προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,
  • αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,
  • προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».
  • προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες,
  • κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών,
  • θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται».

Το ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ «παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό νόμο, τον αναδιατάσσει και καταπολεμά χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος», ανέφερε ο κος Βρούτσης. Ανάμεσα στα άλλα, καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Επίσης, η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν,

Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40% και αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη. Ακόμη, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Τέλος, όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Σφοδρή η κριτική από την αντιπολίτευση

Προβλέποντας, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση του 10ώρου εργασίας και «ψαλίδισμα» στα εργασιακά δικαιώματα, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα ακραία αντεργατικό νομοθέτημα εξαπολύοντας «πυρά» κατά της ελληνικής κυβέρνησης, που επιλέγει μετά τον πτωχευτικό κώδικα να φέρει επίσης εν μέσω πανδημίας και έντασης στα εθνικά ζητήματα ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, για «νομοθετικό έκτρωμα που στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα» μιλά το ΚΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play