Ύφεση Ελλάδα: Το ΔΝΤ προβλέπει 9,5% για το 2020 – «Ζοφερό» το 2021
Πριν έξι μήνες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ύφεση 10% για την Ελλάδα το 2020, ενώ τώρα έχει μειώσει το νούμερο στο 9,5%. Σύμφωνα με το IMF, ακόμα και υπό τις χειρότερες δυνατές προβλέψεις (υγειονομική κρίση ως το καλοκαίρι του 2021), το ΔΝΤ μιλά για ανάπτυξη πάνω από 4%.
Θεωρεί όμως και ότι, μετά το αρχικό «σοκ» του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα σταματήσουν να ρίχνουν λεφτά και να δανείζονται, ενώ σχεδόν όλες οι άλλες θα συνεχίζουν να χρεώνονται και να ξοδεύουν, για να κάνουν «τσιμεντοενέσεις» στις οικονομίες τους. Τα στοιχεία για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στο World Economic Outlook, που το ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα από την Ουάσινγκτον, δείχνουν για το 2020 ύφεση 9,5% στην Ελλάδα και διψήφια ποσοστά για Ισπανία (-12,8%), Ιταλία (-10,6%) και Πορτογαλία (-10%).
Δείτε στον πίνακα
Ακόμα χειρότερο το 2021 για την παγκόσμια οικονομία
Για το 2021 οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες. Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ουσιαστικά ότι τίποτα καλό δεν θα συμβεί ως το καλοκαίρι του 2021: η παγκόσμια ύφεση θα συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο, πλήττοντας το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το πότε θα έρθουν τα κεφάλαια από την ΕΕ. Αυτό είναι και χειρότερο δυνατό σενάριο, στο οποίο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προβλέπουν ανάπτυξη 4,1% για το 2021, αντί 4,5% που προβλέπει για την ίδια περίπτωση η κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ ανησυχεί όχι μόνον αν θα έρθουν τα λεφτά της οικονομικής βοήθειας για την ανάκαμψη από την ΕΕ, αλλά και αν αυτά θα πιάσουν τόπο. Μετά το 2022 και έως το 2025, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1%, δηλαδή θεωρεί ότι τα χρήματα θα έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους, αν δεν συνδυαστούν με αλλαγές στην ελληνική οικονομία.
Δείτε στον πίνακα
«Η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων»
Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι οικονομίες κατά τη μετάβαση από την περίοδο των έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, στην περίοδο της ενίσχυσης της ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
O κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει έξυπνα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προσανατολισμένα στην ανάκαμψη, τα οποία έχουν επίσης θετικά αποτελέσματα για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας