Τραμπ κορωνοϊός: Τριγμοί στα χρηματιστήρια – Η κρίση είναι εδώ

Τραμπ κορωνοϊός: Τριγμοί στα χρηματιστήρια – Η κρίση είναι εδώ
Τραμπ κορωνοϊός: Η είδηση της ασθένειας του πλανητάρχη κάνει τις αγορές νευρικές και τους οικονομικούς αναλυτές σκεπτικούς αναφορικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Ισχυροποιείται το σενάριο ότι η αμερικάνικη οικονομία «δεν βγαίνει από την κρίση», απλώς έχει εν μέρει επιβραδύνει την πορεία προς την καταστροφή».

Η είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό προκάλεσε ανησυχία μεταξύ άλλων και στους επενδυτές. Το κλίμα που διαμορφώνεται στην Αμερική είναι ιδιαίτερα ρευστό, καθώς ακόμα παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με την προεδρία, τις εκλογές και συνολικά την πολιτική κρίση που μάλλον οξύνεται. Οι τριγμοί στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη, έχουν να κάνουν και με την συνειδητοποίηση ότι τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, αλλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στην ήδη τραυματισμένη οικονομία.

Όπως είναι φυσικό, η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι αδύνατο να αφήσει ανεπηρέαστες τις διεθνείς αγορές, οι οποίες ήδη εμφανίζουν τις πρώτες εντείξεις ρευστοποίησης.

Από το πρωί της Παρασκευής, άλλωστε, καταγράφονταν πτωτικές τάσεις τόσο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης όσο και στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να αποχαιρετούν την εβδομάδα με αρνητικά πρόσημα. Το ίδιο συνέβη και στις ασιατικές αγορές, όπως αναφέρει σε άρθρο της στη Naftemporiki.gr.

«Η είδηση για τον Τραμπ επαναφέρει τον κορωνοϊό στο επίκεντρο των επενδυτών» εκτιμά, σ΄ ένα πρώτο σχόλιο, ο Τζεφ Χένρισκεν, διευθύνων σύμβουλος της Thorpe Abbotts Capital, ο οποίος μιλάει στο οικονομικό πρακτορείο CNBC.

Τονίζει δε, ότι πλέον ισχυροποιείται το αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική οικονομία «δεν βγαίνει από την κρίση», όπως είχε αρχικά διαφανεί από τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων. «Απλώς έχει εν μέρει επιβραδύνει την πορεία προς την καταστροφή».

«Το θετικό τεστ του προέδρου αποτελεί “game changer” για την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της αγοράς» σπεύδει να προσθέσει ο αναλυτής, επαναλαμβάνοντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της πανδημίας στην ημερήσια ατζέντα των επενδυτών. «Μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα του δεύτερου κύματος».

Την ίδια ώρα, ο Χένρικσεν δεν κρύβει την ανησυχία του και για τον κίνδυνο ανάδυσης της πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μία παράμετρος η οποία συνιστά μόνιμη πηγή κινδύνου για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Άλλωστε, προς το παρόν είναι άγνωστο πώς ακριβώς η νοσηλεία του Τραμπ θα επιδράσει -αν επιδράσει- την κρίση των ψηφοφόρων, ενώ πληθαίνουν και τα σενάρια περί προσωρινής ανάληψης της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όπως ακριβώς προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων από τον 74χρονο πρόεδρο.

Στροφή στα καταφύγια

Αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να προσφύγουν στα συμβόλαια χρυσού ή άλλων εμπορευμάτων, προκειμένου να αποφύγουν τις αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην αγορά συναλλάγματος, με το ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γεν και το αμερικανικό δολάριο -παραδοσιακά «ασφαλή» νομίσματα- να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ισχυροποίηση.

«Υπάρχει μια αντιστροφή του ρίσκου, με αποτέλεσμα τα τρία αυτά νομίσματα να παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική» επισημαίνει ο Κιτ Τζουκς, αναλυτής της Societe Generale.

Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της μεταβλητότητας στις διακυμνάσεις των μετοχών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την ανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play