Παγκόσμια οικονομία κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ισχυρές χώρες
Ύφεση ρεκόρ καταγράφουν πολλές χώρες, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία την ώρα που πτώση σημειώνουν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να είναι ανήσυχοι.
Η βρετανική οικονομία κατέγραψε ύφεση -20,4%
Για παράδειγμα, η βρετανική οικονομία κατέγραψε ύφεση -20,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ».
Η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα σχεδόν ολικού lockdown, με σχεδόν πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τον Μάιο υπήρξε ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.
Ιστορική «βουτιά» 13,8% του ΑΕΠ για τη Γαλλία
Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).
Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.
Προς ιστορικό χαμηλό η Ισπανία
Η Ισπανία κατέγραψε ιστορική… βουτιά στο ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, με την πτώση κατά 18,5% να εξανεμίζει όλη την ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών που σημειώθηκε ύστερα από την χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία.
Η συρρίκνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, την οποία προκάλεσε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη, ήταν χειρότερη από το 16,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε πτώση 5,2%, οδηγώντας την Ισπανία στη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ. Οι ιδιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη, μαζί με τις επενδύσεις και τη μείωση των εξαγωγών.
Ο κορωνοϊός «βυθίζει» τη γερμανική οικονομία
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε με το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ρυθμό της το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά την πανδημία της νόσου COVID-19, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 10 χρόνια ανάπτυξης.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2,0% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Η βουτιά είναι η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και χειρότερη από τη συρρίκνωση κατά 9% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Πολυεθνικές και ενώσεις στις ΗΠΑ ζητούν νέα στήριξη
Περίπου 100 διευθυντές μεγάλων αμερικανικών και πολυεθνικών εταιρειών, όπως των Walmart, Microsoft και Merck, καθώς και ομοσπονδιακές επαγγελματικές ενώσεις, σε επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τους καλούν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.
Στην επιστολή τους, οι ενώσεις και οι μεγάλες εταιρείες προβλέπουν ότι θα υπάρξει «κύμα οριστικού κλεισίματος» επιχειρήσεων αν δεν γίνει τίποτα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και μια «ενδεχομένης καταστροφική» απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του έτους. «Ξέρουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ουσιώδη σημασία για την οικονομική και κοινωνική υγεία της χώρας μας», σημειώνεται στην επιστολή που συντάχθηκε από τον ιδρυτή και πρώην γενικό διευθυντή της αλυσίδας Starbucks, τον Χάουαρντ Σουλτς.
Αντέχουν οι ελληνικές εξαγωγές, παρά την επιδημία
Αξιοσημείωτες αντοχές, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία, επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο. Οι αντοχές αυτές, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ σημαντική μείωση 10,3% καταγράφηκε και στο εμπορικό έλλειμμα. Ωστόσο, το συνολικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές το μήνα Ιούνιο ήταν αρνητικό, με τη μείωση να διαμορφώνεται σε 8,5%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ήταν αυτές που στήριξαν σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές.
Πώς και πότε θα έρθει η ανάκαμψη
Η ανάκαμψη της οικονομίας σε όλον τον κόσμο θα έρθει γρηγορότερα αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν κυκλοφορήσει, γίνει διαθέσιμο σε όλους, ως δημόσιο αγαθό, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης με μέλη του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, στις ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν από λίγες ημέρες. Στην ίδια συζήτηση, ο διευθυντής του τμήματος αντιμετώπισης επειγόντων του ΠΟΥ, ο Μάικλ Ράιαν, ρωτήθηκε για το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι Ρώσοι. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», απάντησε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας