Πώς να φτιάξω βάφλες χωρίς βαφλιέρα

Πώς να φτιάξω βάφλες χωρίς βαφλιέρα
Βάφλες χωρίς βαφλιέρα: Κι όμως γίνεται να φτιάξεις αυτό το γλύκισμα που θες χωρίς τη συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως.

Οι βάφλες είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκίσματα τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων ενώ αποτελεί, πολύ συχνά, την τέλεια πρωινή επιλογή.

Υπάρχουν πολλοί τύποι βάφλας. Από τις πιο γνωστές είναι η βελγική βάφλα ενώ ένα άλλο είδος είναι οι βάφλες stroopwaffle. Πάντως, όλες οι βάφλες είναι δημοφιλείς στον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στην Αμερική όπου τις τρώνε για πρωινό με βούτυρο και σιρόπι σφένδαμου (σιρόπι maple). Πρόκειται για ένα ελαφρύ γλύκισμα από γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά ψημένο σε ειδική συσκευή, τη βαφλιέρα, που του δίνει χαρακτηριστική κυψελωτή μορφή.

Όμως, η εν λόγω εμφάνιση δεν είναι υποχρεωτική. Για αυτό κιόλας αν δεν έχετε βαφλιέρα, παρότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το ίδιο οπτικά, μπορείτε να κάνετε τις βάφλες σας με άλλο τρόπο. Για αυτό θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι (αν έχετε τηγάνι τύπου γκριλ, είναι ακόμα καλύτερα), βούτυρο και σπάτουλα. Αλείφετε το αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο (όχι λάδι) χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και το αφήνετε να ζεσταθεί έχοντας ανοίξει το μάτι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το μισό φλιτζάνι από το μείγμα στο κέντρο του τηγανιού και το αφήνετε να απλωθεί λίγο κυκλικά.

Αφήστε τη βάφλα να ψηθεί για τρία με τέσσερα λεπτά μέχρι να ροδίσει και με τη σπάτουλα γυρίστε την ανάποδα για ακόμα τέσσερα λεπτά. Προσέξτε να μην πιέσετε το γλυκό γιατί θα χαλάσει η εμφάνιση. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα και για να κρατήσετε ζεστές και τραγανές τις βάφλες, βάλτε τες στους 50 βαθμούς στον φούρνο αλλά φυσικά στον αέρα. Μια προτεινόμενη συνταγή περιλαμβάνει 60 γραμμάρια βούτυρο, 50 γραμμάρια ζάχαρη, 3 βανίλιες (προαιρετικά), 3 αυγά, 125 ml γάλα, 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Η ιστορία της βάφλας

Και να αναφέρουμε πως οι Έλληνες των αρχαίων χρόνων είναι εκείνοι που μαγείρευαν επίπεδα κέικ, ψήνοντάς τα ανάμεσα σε δύο καυτές μεταλλικές πλάκες. Αυτή η μέθοδος συνεχίστηκε σε όλο τον Μεσαίωνα. Το 1200, ένας βιοτέχνης σφυρηλατώντας μεταλλικά πιάτα ανακάλυψε το χαρακτηριστικό σχήμα των κηρήθρων ενώ το 1700, τα πάρτυ βάφλας καθιερώθηκαν ως μια δημοφιλής μορφή οικογενειακής ψυχαγωγίας.

Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, το 1789: O Thomas Jefferson, ο 3ος πρόεδρος της Αμερικής, επέστρεψε από τη Γαλλία με μια μηχανή ψησίματος βάφλας, δηλαδή ένα ταψάκι που έδινε τη μορφή και την τραγανότητα στη βάφλα. Πέρασαν όμως, σχεδόν ένας αιώνας (συγκεκριμένα 122 χρόνια) για να δημιουργηθεί η πρώτη ηλεκτρική μηχανή ψησίματος βάφλας το 1911.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1955 να ανοίξει το πρώτο εστιατόριο βάφλας σε ένα προάστιο της Ατλάντα, την ώρα που σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1300 ίδια εστιατόρια, αν και το 1960 έγινε η πρώτη παρουσίαση της βάφλας με κρέμα και φράουλες, πρόταση για συνταγή από τη σύζυγο του Maurice Vermersch.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play