ΔΝΤ ελληνική οικονομία: Θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ οι απώλειες από τον τουρισμό
Αρνητικές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας, καθώς με έκθεσή του που δημοσιεύτηκε χθες, προειδοποιεί ότι οι απώλειες από τον τουρισμό στην χώρα μας θα ξεπεράσου το 2% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 13,8 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα στα ταμεία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για την εκτίναξη των ελλειμμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών διεθνώς.
Η Ελλάδα στις δέκα πιο πληττόμενες χώρες λόγω κρίσης στον τουρισμό
Κατά το Ταμείο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα οικονομίες παγκοσμίως που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην τουριστική της βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τουρκία θα έχουν εφέτος απώλειες στα έσοδα τους από τον τουρισμό που θα υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.
Οι εισπράξεις μειώνονται κατά 73% σε σχέση με το 2019
Επικαλούμενο μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το ΔΝΤ μιλά στην έκθεσή του για τουριστικές εισπράξεις μειωμένες έως και κατά 73% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά εμπορικά ισοζύγια που κυμαίνονται από 2% έως 6% του ΑΕΠ.
Πέρυσι η Ελλάδα είχε έσοδα 19 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και μια πτώση κατά 73% θα συνεπαγόταν λιγότερα έσοδα κατά 13,8 δισ. ευρώ εφέτος.
Τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2020
Να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 78,5%, κινούμενες κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό ότι οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο σε μόλις 613 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019.
Οι αναλυτές του Ταμείου σημειώνουν πως αν και η αβεβαιότητα είναι υψηλή, οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό ενδέχεται να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό το 2021 και μετά.
Ομοίως σημειώνουν πως οι προοπτικές για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, δεδομένου ότι τα κεντρικά κανάλια που επηρεάζουν την εξέλιξη των ισοζυγίων σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα, τη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και το βαθμό συρρίκνωσης του τουρισμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας