Εποπτεία Κομισιόν: Για άλλους έξι μήνες θα υπάρχει ενισχυμένη παρακολούθηση της Ελλάδας

Εποπτεία Κομισιόν: Για άλλους έξι μήνες θα υπάρχει ενισχυμένη παρακολούθηση της Ελλάδας
Εποπτεία Κομισιόν: Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα υπάρχει ενισχυμένη παρακολούθηση της Ελλάδας για έξι ακόμα μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πλαίσιο της ενισχυμένης παρακολούθησης της Ελλάδας αποφασίστηκε ότι θα επεκταθεί για έξι ακόμα μήνες. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό προβλέπεται από τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ που έχει ήδη υιοθετηθεί.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα τυπικό και διαδικαστικό βήμα, για το οποίο έχει υπάρξει διαβούλευση με την Ελλάδα και το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για ολοκλήρωση της εφαρμογής των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί έναντι του Eurogroup, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος σταθερότητας. Η Επιτροπή, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης για την Ελλάδα θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2020 έφτασε στα 6,101 δις ευρώ για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατομμύρια ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.

Οι βασικές αιτίες είναι, από τη μία, η μείωση των εσόδων λόγω της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας από την πανδημία, και, από την άλλη, οι αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από το υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα σε άλλα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 9,232 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,626 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 2,687 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,101 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,996 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,903 δισ. ευρώ ή 17% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού περίπου 185 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, 49 εκατ. ευρώ για τον Μάιο και περίπου 106 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι». Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,257 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,495 δισ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,262 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,794 δισ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 185 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play