Ταμείο Ανάκαμψης Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκτακτη Ολομέλεια για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Ταμείο Ανάκαμψης Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκτακτη Ολομέλεια για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Ταμείο Ανάκαμψης Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συζητούν σήμερα οι ευρωβουλευτές σε έκτακτη Ολομέλεια. Τι τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ξεκίνησε στις 10:30 -ώρα Ελλάδος- η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη. Παρόντες είναι οι πρόεδροι του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Κατά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα.

Σχολιάζοντας την έκβαση της Συνόδου Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε ότι: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της ιστορικής στιγμής. Μας ανησυχεί ένα μέλλον στο οποίο θα λείπουν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η “κοινοτική μέθοδος”. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητές του και περιμένει να τηρηθούν. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Ευρώπης μεσοπρόθεσμα, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση, η οικονομική ανθεκτικότητα και η καταπολέμηση της ανισότητας».

Ειδικότερα, ο κ. Σασόλι τόνισε ότι «χρειάζονται άμεσα νέοι ίδιοι πόροι και μέτρα για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου». Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί τέλος στις «επιστροφές» («rebates») και προειδοποίησε ότι «αν αυτά τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, το ΕΚ δεν θα δώσει την έγκρισή του. Ο COVID-19 βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας καθώς παρατηρούμε εκ νέου εξάπλωση στην Ευρώπη. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να δράσουμε γρήγορα και με θάρρος».

Όσον αφορά την επιτήρηση των εθνικών προγραμμάτων, η πρόεδρος της Κομισόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, επεσήμανε :«Σχετικά με τη  διαδικασία, φυσικά η Κομισιόν παρακολουθεί, θα συζητάμε την πρόοδο με τα κράτη – μέλη και στη συνέχεια κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα γίνεται η εκταμίευση της απαραίτητης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Αυτά συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής:

  • Η Κομισιόν θα δανειστεί μαζικά από την αγορά και στη συνέχεια θα επιχορηγήσει -αντί να δανείσει- το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων στις χώρες που χρειάζονται περισσότερη οικονομική τόνωση. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν η Κομισιόν να δανειστείχαμηλότοκα 750 δις ευρώ χρησιμοποιώντας την ΑΑΑ αξιολόγηση. Από αυτά θα εκταμιεύσει 390 δις σε επιχορηγήσεις και 360 δις σε φτηνά δάνεια.
  • Οι επιχορηγήσεις αναγκάζουν το μπλοκ να δημιουργήσει κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τον δανεισμό μέχρι το 2058. Οι ηγέτες συμφώνησαν τα εξής: Η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία θα χάσουν την τρέχουσα έκπτωση για το ποσό του ΦΠΑ που περνούν στην ΕΕ. Από το 2023 θα θεσμοθετηθεί ένας φόρος επί των εμπορευμάτων που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών άνθρακα από το μπλοκ. Μια άλλη επιλογή είναι ένας φόρος στις οικονομικές συναλλαγές ή και η απόκτηση χρημάτων από την επέκταση του παραπάνω συστήματος για τις εκπομπές αερίων στους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπλοΐας. Φόροι όπως οι παραπάνω θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή των δανείων ύψους 750 δις και θα είναι η πραγματικότητα για την ΕΕ για τα επόμενα 38 χρόνια (μέχρι την αποπληρωμή, το 2058).
  • Οι επιχορηγήσεις θα καταβληθούν σε χώρες που παρουσιάζουν σχέδια τα οποία ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα των οικονομιών τους. Τα σχέδια πρέπει επίσης να καταστήσουν τις οικονομίες πιο «πράσινες» και πιο ψηφιακές και να είναι σύμφωνα με τις ετήσιες συστάσεις της Επιτροπής. Η εκταμίευση θα απαιτεί την έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ και θα συνδεθεί με την επίτευξη ορόσημων και στόχων. Εάν κάποια κυβέρνηση της ΕΕ πιστεύει ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι εκάστοτε στόχοι, μπορεί να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να το συζητήσουν εντός τριμήνου.
  • Για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους για το σχέδιο ανάκαμψης, οι καθαροί συνεισφέροντες (net contributors) στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία και η Γερμανία, θα λάβουν πολύ βαθύτερες εκπτώσεις από ό,τι στο παρελθόν σε ό,τι τούς αναλογεί να συνεισφέρουν κάθε χρόνο στα ταμεία της ΕΕ βάσει του μέγεθος των οικονομιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play