Παγκόσμιο χρέος: Άνοδος άνω των 10 εκατοστιαίων μονάδων
Κάθε ρεκόρ κατέρριψε το παγκόσμιο χρέος στο α’ τρίμηνο του 2020 ανερχόμενο στο ρεκόρ των 258 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διάστημα κατά το οποίο ο πλανήτης κατέβασε ρολά προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Τα lockdowns είχαν ως αποτέλεσμα τα επίπεδα του χρέους να αυξηθούν και να συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).
Ειδικότερα στην έκθεση του το IIF, το οποίο αντιπροσωπεύει τις παγκόσμιες τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται ότι το παγκόσμιο χρέος σημείωσε άνοδο άνω των 10 εκατοστιαίων μονάδων –η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ- αναλογώντας στο 331% του παγκοσμίου ΑΕΠ που συνιστά επίσης ρεκόρ. Ενώ η αύξηση των επιπέδων χρέους ήταν πολύ χαμηλότερη από τα μέσα τριμηνιαία κέρδη που παρατηρήθηκαν από το 2015 έως το 2019, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου χρέους από κυβερνήσεις, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και νοικοκυριά έτρεξε με φρενήρη ρυθμό από τον Μάρτιο.
«Ενώ τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, πάνω από το 92% του δημόσιου χρέους είναι επενδυτικής διαβάθμισης», αναφέρει η έκθεση.
Το χρέος στις ώριμες αγορές ξεπέρασε το 392% του ΑΕΠ, από 380% το 2019, με την αύξηση των λόγων χρέους εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να είναι πιο έντονη στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Το χρέος των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνολικού χρέους των 185 τρις δολαρίων στις ώριμες αγορές. Οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκαν στο 230% στις αναδυόμενες αγορές το α΄ τρίμηνο από 220%, ωστόσο η αξία του χρέους σε αμερικανικό δολάριο μειώθηκε κατά 700 εκατομμύρια δολάρια σε 72,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τονίζει το IIF.
Το χρέος της Κίνας σε όλους τους τομείς βρίσκεται σε τροχιά να φτάσει το 335% του ΑΕΠ, αφού σκαρφάλωσε στο 318% το α΄ τρίμηνο από 302%, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ. Περίπου το 60% της συσσώρευσης χρέους οφειλόταν σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, ανέφερε. Το IIF ανέφερε επίσης ότι περί των 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους των αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να αποπληρωθούν έως τα τέλη του 2020.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας