Έρευνα ΕΒΕΑ: Το 57% των Ελλήνων πολιτών είναι απαισιόδοξο για την οικονομία

Έρευνα ΕΒΕΑ: Το 57% των Ελλήνων πολιτών είναι απαισιόδοξο για την οικονομία
Έρευνα ΕΒΕΑ: Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες προβλέπει πως θα έρθουν δύσκολες οικονομικά μέρες εξαιτίας του κορωνοϊού. Επίσης, το 56% φοβάται ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας του ΕΒΕΑ.

Έντονη είναι η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pulse RC, το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει ένα ντόμινο “λουκέτων” σε επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα μετά το “χτύπημα” του φονικού ιού.

Επίσης, το 57% των πολιτών δήλωσε απαισιόδοξο για την ελληνική οικονομία τονίζοντας συγχρόνως πως φοβάται για την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, όπως είναι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών. Όσον αφορά τον τουρισμό, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι χρειάζονται να ληφθούν πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού Τουρισμού καθώς θεωρούν πως τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Αναλυτικότερα, τα ευρήματα της έρευνας του ΕΒΕΑ:

  • Οι πολίτες εμφανίζονται σε ποσοστό 42% σίγουροι και μάλλον αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ υπερτερούν με ποσοστό 57% όσοι δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι.
  • Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Το 50% δηλώνει σίγουρο και μάλλον αισιόδοξο και επίσης το 50% σίγουρο και μάλλον απαισιόδοξο.
  • Αξιολογώντας τις κινήσεις της κυβέρνηση όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, το 53% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά.
  • Αξιολογώντας την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, το 51% την κρίνει θετικά και το 47% αρνητικά.
  • Στο αν οι προσπάθειες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον Τουρισμό αρκούν, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.
  • Όσον αφορά τα ιατρικά πρωτόκολλα για τουρίστες και ξενοδοχεία που έχει λάβει η κυβέρνηση και αν αυτά θα βοηθήσουν στην αποφυγή της διασποράς της νόσου, το 36% των πολιτών απαντά πως είναι πολύ και αρκετά, το 28% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.
  • Σε ερώτηση για το αν οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ), το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.
  • Έντονοι είναι και οι φόβοι για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας του Sars-Cov-2, με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.
  • Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού Τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερο κόσμο. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει ως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.
  • Τέλος, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθήσουν πολύ έως αρκετά στο πρόβλημα της οικονομίας και της αγοράς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το 19% δηλώνει μέτρια, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι η βοήθεια θα είναι λίγη έως ελάχιστη.

Στο περιθώριο των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε: «Μετά την άρση όλων σχεδόν των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας, όπως προκύπτει και από την έρευνα, η χώρα μας μπαίνει σε μία νέα, εξίσου κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της καινούριες, εξίσου ή και περισσότερο απαιτητικές μάχες, σε ένα ακόμη πιο δύσκολο περιβάλλον.

Όπως διαφαίνεται και από την έρευνα, αλλά κυρίως όπως καταγράφεται στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις “βιώνουν” μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τους τζίρους τους να έχουν καταρρεύσει και με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο, ακόμη και διακοπής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που ακόμη και τώρα μπορεί η κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές και γενικότερα για την εθνική οικονομία».

Άδωνις Γεωργιάδης: “Έγκριση 2 δις από τις τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε τοποθέτησή του στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “δεν θα μείνει καμία επιχείρηση από όσες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν που δεν θα πάρει τελικά χρήματα”.

«Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα έχουμε την πλήρη εκταμίευση δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε την εκταμίευση του επιπλέον ποσού ώστε να καλύψουμε πρόσθετα δάνεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν έγκριση για το ΤΕΠΙΧ αλλά φτάνοντας στην τράπεζα τους είπαν ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα. Αυτό θα λυθεί και θα πάρουν δάνεια όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς άλλωστε το ΤΕΠΙΧ εξ ορισμού απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια έως 500.000 ευρώ. Άρα, δεν θα μείνει καμία επιχείρηση από όσες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν που δεν θα πάρει τελικά χρήματα«, υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι με τα έως σήμερα εγκεκριμένα δάνεια έχουν δανειοδοτηθεί 13.500 επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play