Πρώτη κατοικία: Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το νέο καθεστώς πτώχευσης

Πρώτη κατοικία: Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το νέο καθεστώς πτώχευσης
Πρώτη κατοικία: Σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι η κυβέρνηση για το νέο καθεστώς πτώχευσης και για τους όρους επιδότησης των κόκκινων δανείων.

Σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το τι θα ισχύσει για τους δανειολήπτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενστάσεις από τους δανειστές υπάρχουν για την συμμετοχή του κράτους στα κόκκινα δάνεια όπως και για το αν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για να τεθεί κάποιος σε καθεστώς «προστασίας».

Σε τρεις κατευθύνσεις συγκλίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών. Συμφωνήθηκε όμως ότι εταιρίες και ιδιώτες που θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης, θα «καθαρίζουν» πλήρως τρία χρόνια μετά την πτώχευση και πως στην διάρκεια της 3ετίας αυτής, θα πληρώνουν μόνον ό,τι τους επιτρέπει το εισόδημά τους και η περιουσία που τους έχει απομείνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

Νέο Πτωχευτικό και Πρόγραμμα Γέφυρα

Παρότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι προλαβαίνουν να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση το νέο Πτωχευτικό, καθώς και το Πρόγραμμα Γέφυρα. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις, φαίνεται όμως να σχηματοποιείται το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων που θα φέρει έως τέλος Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να εισαχθούν προς ψήφιση έως τέλος Αυγούστου στη Βουλή.

Ενστάσεις των θεσμών

Τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και κάποιες από τις βασικές ενστάσεις των θεσμών, όπως αυτές καταγράφηκαν και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Και συγκεκριμένα:

  •  το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, δηλαδή και τα «πράσινα» αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν για μικρότερη επιδότηση, κυρίως στα «πορτοκαλί» και στα «κόκκινα» δάνεια (δηλαδή στα ληξιπρόθεσμα και καταγγελθέντα). Ενώ δηλαδή για τα «πράσινα» μπορεί να φτάνει και στο 90%, για τα μη εξυπηρετούμενα μπορεί να πέσει στο 60% ή και χαμηλότερα.
  •  στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επίσης, οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται οι «έχοντες και κατέχοντες». Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας που αρχικά αφορούσε όλους τους «κορωνοϊόπληκτους».
  •  στο νέο «Πτωχευτικό», συμφωνήθηκε να μην είναι κρατικός ο φορέας που θα παίρνει υπό τον έλεγχό του τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών. Οι θεσμοί έβλεπαν πίσω από το σχέδιο αυτό την δημιουργία ενός «νέου ΟΕΚ», δηλαδή ενός κρατικού φορέα όπως ο πολύπαθος Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας που θα φορτωνόταν «αμαρτίες» και σκάνδαλα –και στο όνομα των οποίων τελικώς έκλεισε.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πάντως και σήμερα, όπου οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις ενστάσεις και θα επανέλθουν με αντιπροτάσεις. Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί και η γνώμη των τραπεζών, πριν καταλήξουν ως τις 20 του μηνός σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play