ΕΟΚ προκήρυξη πρωταθλημάτων: Χωρίς ξένους η Α2 – Διαφωνεί ο Ολυμπιακός

ΕΟΚ προκήρυξη πρωταθλημάτων: Χωρίς ξένους η Α2 – Διαφωνεί ο Ολυμπιακός
ΕΟΚ προκήρυξη πρωταθλημάτων: Η Ομοσπονδία έριξε «βόμβα» με την απόφαση της να μην επιτρέψει να αγωνιστούν ξένοι παίκτες τη νέα σεζόν στο πρωτάθλημα λόγω του κορωνοϊού.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έριξε «βόμβα» στην Α2 κατηγορία με την απόφασή της που αναφέρει ότι δεν θα επιτραπεί η χρησιμοποίηση μη Ελλήνων αθλητών στο πρωτάθλημα για την αγωνιστική σεζόν που μας έρχεται, δηλαδή τη σεζόν 2020/21. Η ΕΟΚ πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαφωνεί ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα του Πειραιά αναμένεται να κινηθεί και νομικά κατά της απόφασης της ΕΟΚ. Η Ομοσπονδία για την απόφασή της αυτή έχει ήδη ενημερώσει τις ομάδες της κατηγορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να κινηθεί νομικά τόσο κατά της Ομοσπονδίας, όσο και ομάδων της κατηγορίας που τάσσονται υπέρ αυτής της απόφασης. Να σημειώσουμε ότι δεν συμφωνούν όλοι οι σύλλογοι με την κίνηση αυτή της ΕΟΚ. Όπως αναφέρει το sport24.gr, οι «ερυθρόλευκοι» ισχυρίζονται ότι ουδέποτε συμφώνησαν με τη συγκεκριμένη πρόταση και επιπρόσθετα η αρμόδια επιτροπή δεν μπορούσε να μιλήσει για όλες τις ομάδες.

Η απόφαση, σύμφωνα με την ΕΟΚ, πάρθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όπως φαίνεται και στο άρθρο 6 της προκήρυξης που αφορά τους παίκτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Δείτε το σχετικό εδάφιο της απόφασης

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την απόφαση της ΕΟΚ εδώ

Τι αναφέρει το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων

Το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων καθορίζει τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στους αγώνες που διοργανώνονται από τη ΕΟΚ της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 (εφεξής αγώνες). Επίσης, το εν λόγω πρωτόκολλο περιγράφει τους κανόνες, λειτουργίες και οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση των αγώνων, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου Διεξαγωγής Αγώνων θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα και συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, του ΕΟΔΥ και της FIBA.

Ι. Βασικές Αρχές.

1. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων, αναφορικά με τις προπονήσεις των ομάδων, ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα ομαδικών προπονήσεων όπως αυτά ανακοινώνονται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

2. Οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΓΓΑ.

3. Πριν την έναρξη των αγώνων, για όλους τους αθλητές, τους αξιωματούχους αγώνα, το προπονητικό προσωπικό και το προσωπικό της ομάδας, δεν συστήνεται η διενέργεια τεστ για τον COVID-19.

4. Ο ιατρός κάθε ομάδας. θα πρέπει να έχει εξετάσει κλινικά όλους τους καλαθοσφαιριστές και το προπονητικό προσωπικό και να πάρει λεπτομερές ιστορικό, με έμφαση στα κλινικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με πρόσφατη λοίμωξη από COVID-19 (τόσο για τον ίδιο όσο και για το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον). Σε περίπτωση βεβαιωμένης πρόσφατης λοίμωξης, ο αθλητής θα παραπέμπεται για εκτεταμένο έλεγχο. Τα ιατρικά αρχεία των αθλητών θα φυλάσσονται, με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

5. Πρόσβαση στην εγκατάσταση για τη διεξαγωγή των αγώνων έχουν υποχρεωτικά όσοι συμμετέχουν στους αγώνες (καλαθοσφαιριστές, διαιτητές, αξιωματούχοι αγώνα από ΕΟΚ και Ενώσεις-Τ.Ε. και αξιωματούχοι ομάδων) καθώς και όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του αγώνα (προσωπικό ομοσπονδίας, προσωπικό ενώσεων, προσωπικό ομάδων, προσωπικό εγκατάστασης, δυνάμεις ασφαλείας κ.ο.κ.) σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο παρόν πρωτόκολλο. Τα προσωπικό όλων των εμπλεκομένων στη διοργάνωση των αγώνων φορέων θα πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγής τους.

6. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο το οποίο πρόκειται να εισέλθει στην αθλητική εγκατάσταση παρουσιάσει – είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή – συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα προσέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση και άμεσα θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον γιατρό της ομάδας εάν πρόκειται για καλαθοσφαιριστή, προπονητικό προσωπικό ή προσωπικό της ομάδας. Εάν πρόκειται για άλλο άτομο (πχ γραμματεία, διαιτητές, δημοσιογράφοι κλπ) ισχύει ότι προβλέπεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τη διαχείριση πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

7. Σε όλους τους αγώνες η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την τήρηση καταλόγου για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση για πιθανή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Σε αγώνες σε ουδέτερη έδρα υπεύθυνη για την τήρηση του καταλόγου είναι η Ένωση ή η Τοπική Επιτροπή που διοργανώνει τον αγώνα ή η ΕΟΚ για τις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ή αγώνων των Εθνικών Ομάδων.

8. Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρεται στην παράγραφο 6, αλλά και στο έντυπο εισερχομένων – εξερχομένων. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται, καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου του αγώνα, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση.

9. Πέραν των καλαθοσφαιριστών – στριών, των προπονητών, των γυμναστών και των διαιτητών κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να φοράνε προστατευτικές μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στην εγκατάσταση.

10. Γενικώς, για την αποφυγή μετάδοσης του SARS-CoV-2, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κάτωθι:

10.1. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα.

10.2. Δεν επιτρέπονται οι χειραψίες ή οι εναγκαλισμοί.

10.3. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί), ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).

10.4. Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψη του άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.

10.5. Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού.

10.6. Τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα ή προστατευτική μάσκα σε κοινόχρηστους χώρους

10.7. Οι προσωπικές συνομιλίες ή ενημερώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με απόσταση 2 μέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play