Καταρρέει το Airbnb στην Ελλάδα

Καταρρέει το Airbnb στην Ελλάδα
Η πανδημία του κορωνοϊού "χτύπησε" και την μίσθωση ακινήτων μέσω airbnb.

Σαρωτικές αλλαγές έχει φέρει στην ενοικίαση ακινήτων η πανδημία του κορωνοϊού. Το γενικό lockdown σε όλες σχεδόν τις χώρες εξαιτίας του covid-19 και το κλείσιμο των συνόρων εκτός από τον κλάδο του τουρισμού χτύπησε και τις μισθώσεις ακινήτων μέσω airbnb. Μάλιστα λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αποσύρει τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες ενοικίασης  με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 2000 κτίσματα το τελευταίο τρίμηνο και μόνο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αύξηση της προσφοράς  καταγράφεται στις μόνιμες μισθώσεις γεγονός που επίσης μπορεί να πιέσει το ύψος των ενοικίων. Οι πρώτοι που μπορούν να έχουν κάποιο όφελος από αυτή την τάση, είναι οι οικογένειες των φοιτητών καθώς θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ήδη από την αρχή της καραντίνας η μεταστροφή πολλών ιδιοκτητών από airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση γινόταν ολοένα και πιο ορατή. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΕΒΕΑ από την Ernst & Young για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο Airbnb αναφέρονται στοιχεία της πλατφόρμας ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA.

Σύμφωνα με αυτά, μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 9.900 από τις σχεδόν 10.330 στις αρχές του μήνα. Συνολικά 430 ακίνητα σταμάτησαν να διατίθενται ως καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής. Μετά την άρση της καραντίνας και το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού η τάση των νέων κρατήσεων στα Airbnb μοιάζει ανοδική, όμως η αλλαγή στο τοπίο της ενοικίασης παραμένει.

Και αυτό μπορεί να το συνειδητοποιήσει κανείς κάνοντας μια απλή βόλτα στην Αθήνα σε περιοχές γύρω από το κέντρο όπου θα ξαναδεί τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια. Ωστόσο εκεί όσοι αναζητούν ένα ακίνητο για να ενοικιάσουν ήλπιζαν να το βρουν με μειωμένη τιμή έμειναν έκπληκτοι όταν οι τιμές που οι ιδιοκτήτες ζητούν είναι πραγματικά εξωφρενικές. Και αυτό γιατί θέλουν να καλύψουν τη χασούρα του διαστήματος αυτού.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα αγγελιών spitogatos που δημοσίευσε το Βήμα, τα ακίνητα στο Δήμο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 24,54% από την 1η Μαρτίου μέχρι τη 15η Ιουνίου. Όπως φαίνεται, η τάση αυτή είναι αυξητική καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό αύξησης από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο ήταν 7,11%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η λίστα με τις top 10 περιοχές του Δήμου Αθηναίων, οι 10 περιοχές δηλαδή όπου, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη προσφορά ενοικιαζομένων. Πρωταθλητής είναι το ιστορικό κέντρο (Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Θησείο, Πλάκα, Φιλοπάππου) με αύξηση 87,97%. Ακολουθούν η περιοχή Γκάζι – Μεταξουργείο – Βοτανικός με 70,49%, τα Πετράλωνα με 69,44%, ο Νέος Κόσμος με 65,35%, Πολύγωνο – Τουρκοβούνια με 44,44%, Κουκάκι – Μακρυγιάννη με 36,89%, Ιλίσια με 36,22%, Κυψέλη με 32,98%, κέντρο (ήτοι Ακαδημία, Ομόνοια, πλ. Βάθης, Κάνιγγος, πλ. Κλαυθμώνος, Σύνταγμα, Ψυρρή, πλ. Κουμουνδούρου, πλ. Καρύτση, Παλαιά Βουλή και Ζάππειο) με 31,47% και τα Πατήσια με 30%.

Βέβαια σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς η αδικαιολόγητη αύξηση των ενοικίων οφείλεται στο ότι κάποιοι ιδιοκτήτες που κέρδιζαν αρκετά χρήματα μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων θέλουν τώρα να πάρουν  όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα μισθώματος για τα ακίνητά τους. Αλλά και το γεγονός πως στην αγορά κατοικίας υπάρχει μια “παγωμάρα” μέχρι ο ενδιαφερόμενος να δει τι θα γίνει στην αγορά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να αναζητούν μίσθωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play