Παραλίες ΚΥΑ: Έτσι θα κολυμπήσουμε φέτος – Αναλυτικά κανόνες και πρόστιμα

Παραλίες ΚΥΑ: Έτσι θα κολυμπήσουμε φέτος – Αναλυτικά κανόνες και πρόστιμα
Παραλίες ΚΥΑ: Δημοσιεύθηκε σήμερα η κοινή υπουργική απόφαση - Αναλυτικά οι κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ή μη παραλίες.

Αναμφισβήτητα η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες φορές. Το ξέσπασμα του κορωνοιού στη χώρα μας επέφερε ραγδαίες αλλαγές και μια νέα κανονικότητα. Έτσι, μιας που έχουμε μπει ήδη στον Ιούνιο, πολλοί, αναρωτιούνται πως μπορούν να πάνε στην παραλία, όντας εναρμονισμένοι με τους νέους κανόνες, διατηρώντας ταυτόχρονα τόσο την ατομική τους ασφάλεια, όσο και των υπολοίπων συμπολιτών τους. Για το λόγο αυτό, σήμερα 2 Ιουνίου, δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, που ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊου. Πλέον επιτρέπεται η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.

Αναλυτικά οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται από όλους

  •  ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.
  • Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα
  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.
  • Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:

  •  Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας
  • Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ
  •  Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.
  • Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.

Το 80% των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά- Αγωνία για την τουριστική περίοδο

Χθες 1η Ιουνίου ήταν η μέρα της πρεμιέρας στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά από το υποχρεωτικό λουκέτο που αναγκάστηκαν να βάλουν χιλιάδες επιχειρήσεις όταν ξέσπασε ο κορωνοιός στη χώρα μας. Ειδικότερα από τις 1 Ιουνίου, άνοιξαν και πάλι τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας ενώ στις 15 Ιουνίου θα μπορούν να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.  Ωστόσο, τα πράγματα στη τωρινή φάση που διανύει η Ελλάδα έχουν αλλάξει άρδην, με τους πολίτες να καλούνται να ακολουθούν και να εναρμονίζονται με τους νέους κανόνες. Έτσι οι οι ξενοδόχοι της χώρας κατά το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους παρακολουθούν «μουδιασμένοι» τη διαδικασία επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους, τι θα ισχύσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γενικότερα πως θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος.

Μόλις 1500 με 2000 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν εκ νέου χθες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». Αυτό σημαίνει ότι το 80% των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο,  η έλλειψη τουριστών όσο και το κόστος των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελούν τροχοπέδη για πολλά ξενοδοχεία.

«Για να είμαστε ασφαλής πρέπει να συμμορφωθούμε με το πρωτόκολλο. Χρειάζεται γιατρός και κοστολόγηση για να λειτουργείς με καλύτερα δεδομένα. Τα πρωτόκολλα κοστίζουν. Περί τα 1000 ευρώ μηνιαίως χρειάζεται ένας γιατρός» ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, αναφορικά με την τουριστική κίνηση, ο πρόεδρος εκτίμησε ότι ενδεχομένως να αρχίσει ο ερχομός τουριστών οδικώς μετά τις 15/6 στην βόρεια Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου. Τέλος, οι τιμές στα ξενοδοχεία θα κυμαίνονται περίπου όπως οι περσινές, παρά την φαραωνική μείωση της ζήτησης, ωστόσο, όπως διεμήνυσε ο κ. Τάσιος θα υπάρξουν πακέτα προσφοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play