Κομισιόν πακέτο στήριξης: Aπό 1η Ιουνίου το πρόγραμμα για την απασχόληση και ο δανεισμός από την ΕΤΕπ
Κομισιόν πακέτο στήριξης: Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος-Αύγουστος με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ.) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν (έως το 2022) και οι προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM. Ωστόσο επεσήμανε, ότι έως σήμερα «δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη» και τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί καλύπτονται από εθνικούς πόρους.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι τον Οκτώβριο θα καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεραιότητές της για την αξιοποίηση των πόρων που της αναλογούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» που πρότεινε η Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν δύο σκέλη:
- την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία
- τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη
Ο υπουργός σε συνέντευξη του στο MEGA, είπε ότι επιδίωξη της χώρας είναι, στο πλαίσιο ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου προγράμματος, η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, πως βούληση της κυβέρνησης, και όχι μόνον της ελληνικής, είναι κάποιες εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου να πραγματοποιηθούν εντός του 2020. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν (συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ) ως «εμβληματική, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις μεγάλες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίκαιη (με την κοινή έκδοση χρέους) και ευέλικτη (διότι κάθε χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες της)».
Παράλληλα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες 28 Μαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την ευθύνη που έχουν ο ίδιος και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση του πακέτου.
Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις
Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που παρουσίασαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνει την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις start up εταιρείες, αλλά και κάθε είδους άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων, ή άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στο χώρο εργασίας. Δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της παραοικονομίας και δημιουργείται μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία». Κάλεσε, μάλιστα, το αρμόδιο Υπουργείο να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μικροπιστώσεων θα λειτουργεί με τρόπο «δίκαιο, διαφανή και με την δέουσα εποπτεία, ώστε να αντιμετωπιστεί και μέρος της παραοικονομίας αλλά και της τοκογλυφίας»
Άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων
Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο μέσω προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ. Ενώ η εισήγηση της Κομισιόν να μην προσμετρώνται στο χρέος οι επιχορηγήσεις – ήτοι τα 22,5 από τα περίπου 32,5 δις ευρώ – έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας