Στουρνάρας Βουλή: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται

Στουρνάρας Βουλή: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται
Στουρνάρας Βουλή: Την προσφυγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Στουρνάρας Βουλή: Υπέρ της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή. «Δεν είναι νέο μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι (σ.σ. ορισμένοι) θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο», σημείωσε, ενώ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% από τον ESM.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία και έδωσε θετική γνώμη ως προς τον επαναδιορισμό του, για έξι επιπλέον έτη, στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρών δήλωσε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ιδέα, που «δεν πέρναγε» στο παρελθόν, σήμερα έχει «περισσότερα ευήκοα ώτα» κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και αλλού.

«Εμείς στην ΤτΕ, θέλουμε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς, και δουλεύουμε σε μια τέτοια μέθοδο, είπε ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας ότι «είμαστε σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση, για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο». Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» προκειμένου «να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών». Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια «bad bank» ή με ένα «asset management company» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως ανέφερε, η ΤτΕ συνομιλεί με τον SSM για την επεξεργασία ενός σχεδίου δημιουργίας bad bank για τα κόκκινα δάνεια. «Αυτό είναι ίσως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων», είπε και συμπλήρωσε ότι αγγίζουν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων φτάνει το 40% των συνολικών δανείων. «Όταν λήξει αυτή η περίοδος χάριτος, τα μορατόριουμ και οι κανόνες επανέλθουν στην κανονικότητα, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, ίσως σε ένα χρόνο, ίσως λιγότερο ίσως και περισσότερο τότε θα καθίσουμε να κάνουμε το λογαριασμό. Όμως θέλουμε οι τράπεζες να αξιολογούν τα δάνεια έτσι ώστε όταν έρθουμε στην κανονικότητα να μην βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και να ξέρουμε με τους παλιούς κάνοντας πιο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο και πιο δεν είναι», είπε σχετικά με την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στην ύφεση λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι θα κινηθεί στο -6%,επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να κινηθεί στο 5,5%. «Οι εκτιμήσεις αλλάζουν, καθώς δεν μπορεί να μετρήσει τον κίνδυνο, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μόνον σενάρια μπορούμε να κάνουμε», είπε και συμπλήρωσε ότι η εκτίμηση για το εύρος της ύφεσης κινείται από το -4,5% έως 9,5% με βασικότερο σενάριο εκείνο που κάνει λόγο για ύφεση -6%.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία:

Η απουσία εμβολίου και φαρμάκων εντείνουν την αβεβαιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου με τον τζίρο να είναι μεγαλύτερος από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς. Σημείωσε δε, πως όπου υπήρξε τέλος του lockdown ήταν μεγαλύτερη η ανάπτυξη και ο τζίρος. Ο διοικητής μάλιστα, επεσήμανε πως εάν η κυβέρνηση δεν είχε λάβει μέτρα, η ύφεση θα ήταν κατά 3% μεγαλύτερη. «Κλειδί» για την Ελλάδα πάντως, αποτελεί ο τουρισμός που συμβάλλει κατά 8-8,5% στο εθνικό προϊόν.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, έκρουσε καμπανάκι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία -όπως είπε- αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε διάλογο με την κυβέρνηση για τα σχέδια που πρέπει να βρεθούν πάνω στο τραπέζι.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα, ζήτησε να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αλλά και να υπάρξει προσεχτική διαχείριση στα δημόσια οικονομικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενός νέου πλαισίου φερεγγυότητας και πτωχευτικού νόμου, εκσυγχρονισμό της προστασίας της α’ κατοικίας και λύση στην αναβαλλόμενη φορολογία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play