Πως ψηφίζω: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται σε περίπτωση εκλογών

Πως ψηφίζω: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται σε περίπτωση εκλογών
Πως ψηφίζω: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου σε περίοδο εκλογών.

Πως ψηφίζω: Μπορεί να μην έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνιας από τις τελευταίες εκλογές που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία. Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να κοιτάζουμε υπερβολικά μπροστά. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν όλες και περισσότερες υπόνοιες ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές. Η εξάπλωση του κορωνοϊού επηρέασε πολλά πράγματα και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή.

Σε περίπτωση λοιπόν που οδηγηθούμε σε εκλογές καλό είναι να γνωρίζουμε πως μπορούμε να ψηφίσουμε. Αρχικά θα πρέπει να είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε σε ποιο εκλογικό κέντρο ανήκουμε τότε μπορούμε να επισκεφτούμε τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Στο εκεί υπάρχει η ειδική φόρμα που κάποιος βάζει τα στοιχεία του και μπορεί να βρει που ψηφίζει.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

  • Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Εκλογές 2019: Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play