Κομισιόν κορωνοϊός: «Όχι» από την Επιτροπή στην πρόταση για πανευρωπαϊκή «bad bank»
Κομισιόν κορωνοϊός: Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επαναφέρουν την πρόταση για τη δημιουργία μιας «bad bank» για όλη την ευρωζώνη, η οποία θα ελάφρυνε τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια που θα προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού. Ωστόσο, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη απέρριψαν την πρόταση επικαλούμενα την Κοινοτική Οδηγία 2014/15, γνωστή ως BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία ανάκαμψης και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, προβλέποντας πως μέτοχοι και πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της διάσωσης.
«Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα NPLs» δήλωσε στους Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Θα μπορούσε να είναι μία ευρωπαϊκή ή μία εθνική bad bank. Αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα», είπε. Ωστόσο, στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν πως σύμφωνα με την Οδηγία BRRD δεν νοείται διάσωση τραπεζών χωρίς να υπάρξει συνεισφορά των μετόχων και πιστωτών (bail in) της σε αυτή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων θα συνεπαγόταν ηθικό κίνδυνο (moral hazard).
Τα συνολικά NPLs στις μεγαλύτερες 121 ευρωπαϊκές τράπεζες μειώθηκαν κατά το ήμισυ σχεδόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στα 506 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,2% των χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, ελληνικές, κυπριακές, πορτογαλικές και ιταλικές τράπεζες, όμως, έχουν ακόμα υψηλούς δείκτες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται στο 35% των συνολικών τους δανείων.
Πρόκειται για κληρονομιά που άφησε η κρίση του 2010-15 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Σε αυτή τη φάση οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε αναστολές πληρωμών έως και για εννέα μήνες σε ενήμερους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στόχος τους είναι να κρατηθούν ζωντανά με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις υγιή μέχρι και την κρίση του κορωνοϊού δάνεια και να μην οδηγηθούν στη χρεοκοπία οι πελάτες τους.
Σε δεύτερο χρόνο ωστόσο, που τοποθετείται στα τέλη της χρονιάς, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα. Στη βάση των προβλέψεων για την πορεία των ταμειακών ροών κάθε επιχείρησης, θα εφαρμόζονται ρυθμίσεις διάρκειας δύο ή τριών ετών, όσο δηλαδή θα χρειαστεί για την ανάκαμψή τους. Σε αυτό το διάστημα θα καταβάλλονται μόνο τόκοι ή και μέρος του κεφαλαίου, στον βαθμό που το αντέχει ο οφειλέτης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας