Μαρμαρίδης: Δεν είναι έπιπλα είναι …έρωτας

Μαρμαρίδης: Δεν είναι έπιπλα είναι …έρωτας
Μαρμαρίδης: Η οικογένεια από τον Πόντο που κατακτά την αγορά επίπλου εδώ και 65 χρόνια

Η ιστορία της Κ. Μαρμαρίδης Α.Ε. ξεκίνησε το 1955 όταν ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Μαρμαρίδης άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ο Κωνσταντίνος Μαρμαρίδης γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας και δραστηριοποιείται στο χώρο του επίπλου από το 1955. Ο παππούς του, Μαρμαρίδης Χαράλαμπος, γεννημένος το 1885 περίπου, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, με ποντιακές ρίζες, ήταν παππάς και δάσκαλος. Με τη σύζυγό του Αναστασία απέκτησαν τον Σταύρο, τον Γιώργο, τον Ιωάννη, την Σοφία και τον Κωνσταντίνο.

Πριν τον διωγμό του 1922, οι Τούρκοι μάζεψαν όλους τους νέους της περιοχής και πίεσαν τον παπα-Χαράλαμπο να τους δώσει χρήματα για να τους ελευθερώσουν. Παρά τις αντιρρήσεις της παπαδιάς Αναστασίας, ο παπάς συγκέντρωσε το αντίτιμο και κατέβηκε στο λιμάνι Ισμίτ. Εκεί οι Τούρκοι, αφού του πήραν τα χρήματα, τον έσφαξαν.  Σύμφωνα με τον ellinismo.gr, το 1922, με την Μικρασιατική Καταστροφή και τον μεγάλο διωγμό, η παπαδιά με τα 5 ορφανά ήρθαν με καράβι στην Ελλάδα και εγκαταταστάθηκαν στον Καστανά Θεσσαλονίκης.

Ο Ιωάννης Μαρμαρίδης γεννημένος το 1910 στο Κεστανέ Κουρού της Νικομήδειας ήταν άνθρωπος αρκετά πιστός και αυτό που λέμε άνθρωπος της Εκκλησίας. Αν και δεν γνώριζε γράμματα ήξερε όλα τα Ευαγγέλια. Παντρεύτηκε την Παρθένα Πασχαλίδου το 1933. Η Παρθένα, που ζούσε στη Νέα Νικομήδεια, ήταν γεννημένη περίπου το 1910. Ο Ιωάννης με την Παρθένα απέκτησαν πέντε παιδιά∙ την Αναστασία, την Βασιλική, τον Κωνσταντίνο, τον Γεώργιο και τον Χαράλαμπο. Η Παρθένα ήταν μορφή ακούραστη, που «γύριζε» σαν τη μέλισσα μέσα στο σπίτι.

Ο πατέρας της Παρθένας, Πασχαλίδης, Ιωάννης, είχε καταγωγή από το ίδιο χωριό με τους γονείς του Ιωάννη. Ήταν άνδρας ψηλός, λεβέντης και όμορφος, με καθαρά χαρακτηριστικά. Τη γυναίκα του την έλεγαν Ανατολή και είχαν έξι παιδιά∙ την Παρθένα, την Κυριακή, την Ευθυμία, την Σοφία, τον Σάββα και τον Αναστάσιο.

Ο Πασχαλίδης Ιωάννης, είχε αφήσει με την καταστροφή κάποια παιδιά πίσω. Όταν εγκαταστάθηκαν θέλησε να φέρει και τα παιδιά που άφησε πίσω, στην πατρίδα. Η γυναίκα του, του έραψε κάποιες λίρες στο ζωνάρι όμως, τις βρήκαν και τις πήραν οι Τούρκοι. Όταν βρήκε τα παιδιά του, τους βοήθησε και τους φυγαδεύσε ένας συγχωριανός τους.

Στην οικογένεια Πασχαλίδη δόθηκε κλήρος, όπως σε όλους τους πρόσφυγες, στη Νέα Νικομήδεια, και έτσι ο Ιωάννης, παντρεμένος ήδη με την Παρθένα, εγκαταστάθηκε εκεί και ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες. Ο παππούς Πασχαλίδης έφυγε από τη ζωή πριν το 1940 και η σύζυγός του, Ανατολή, το 1941. Ο Ιωάννης, πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και πολέμησε στην Αλβανία. Κάποια στιγμή είχε πάρει τα παγούρια από τους συντρόφους του για να φέρει νερό από πηγή στην ιταλική πλευρά. Μόλις είχε καταφέρει να απομακρυνθεί, όταν έπεσε βόμβα από τους Ιταλούς. Ο Ιωάννης έφυγε από τη ζωή το 1987 ενώ η μητέρα του  Παρθένα το 1980.

Ο Κωνσταντίνος Μαρμαρίδης,  γεννήθηκε το 1942. Αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό, δεν συνέχισε στο γυμνάσιο αλλά δούλευε ταυτόχρονα στα χωράφια. Τον χειμώνα πήγαινε στη Βέροια δίπλα σε τεχνήτες και το καλοκαίρι δούλευε στα χωράφια. Έτσι έμαθε την τέχνη των κουφωμάτων. Το 1962-3, σαν προστάτης της οικογένειάς του υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, ως οδηγός, στο πεζικό.

Μόλις απολύθηκε, πήγε στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 22 ετών παντρεύτηκε την 17χρονη τότε Γαβρίδου Παρέσσα (Ποντιακή προσφώνηση της Παναγίας) της γενιάς των Γαβράδων της Τραπεζούντας. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά∙ τον Ιωάννη, τον Παναγιώτη και την Παρθένα. Άνθρωπος εργασιομανής και ανήσυχος ξεκίνησε από το 1955 να ασχολείται με τα έπιπλα και τα κουφώματα των οικοδομών. Από το 1972, έφτιαχνε και λυόμενα σπίτια. Το 1980, χτίζει το εργοστάσιο στο Μελισσοχώρι σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Η ειλικρίνεια, η τόλμη, η εργατικότητα, η προκοπή καθώς και η στήριξη της συζύγου του, έφεραν τον Κωνσταντίνο στη θέση να δημιουργήσει μια ελληνική επιχείρηση η οποία πρωταγωνιστεί στο είδος της. Η επιχείρηση από την 1 Ιουνίου του 2009 στεγάζεται στην στροφή Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη με εκθέματα ελληνικής παραγωγής και εισαγόμενα. Οι εγκαταστάσεις της απλώνονται σε 42.000 μέτρα, με αποθήκες και εκθεσιακό χώρο. Σήμερα την εταιρεία “τρέχουν” τα παιδιά του Γιάννης και Παναγιώτης.

Ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή 12 καταστήματα εκ των οποίων τα 9 είναι στην Αθήνα. “Σήμερα διαθέτουμε 130 εργαζόμενους αλλά η μεγαλύτερη συνεισφορά μας είναι στις μικρές ελληνικές βιοτεχνίες που είναι οι κατασκευαστές μας. Είναι γύρω στις 300 μικρές βιοτεχνίες κάτω από το Δερβένι, που είναι οι προμηθευτές μας και αναπτύσσονται μαζί μας” θα πει ο κ. Παναγιώτης Μαρμαρίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο mononews.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μαρμαρίδης εξηγεί την συνταγή της επιτυχίας:  “Η συνταγή μας είναι απλή: όμορφα έπιπλα, ποιοτικά και λειτουργικά, κατασκευασμένα με υλικά υψηλών προδιαγραφών που τα προσφέρουμε στις χαμηλότερες τιμές που μπορούν να υπάρξουν. Και περιθώρια να μειωθούν οι τιμές υπήρχαν.

Οι κατασκευαστές επίπλων ήταν κακομαθημενοι…ήθελαν να κερδίζουν πολλά. Προ κρίσης ένας καναπές πουλιόταν στη χονδρική 1200 ευρώ ενώ σήμερα έχει αυτήν την τιμή στη λιανική. Για να επιβιώσουν, όλοι αναγκάστηκαν να κερδίζουν λιγότερο και έτσι μπορέσαμε να προσφέρουμε στην ελληνική αγορά έπιπλα σε ανταγωνιστικές τιμές και καλή ποιότητα και να κερδίσουμε την προτίμηση των καταναλωτών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play