Αντικειμενικές αξίες 2020: Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο σύστημα
Αντικειμενικές αξίες 2020: Αλλάζει ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “TΟ ΒΗΜΑ”, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Μετά την επέκταση των αντικειμενικών, ο συνολικός χάρτης της Ελλάδας, με το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών θα ανέρχεται σε 13.970, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και σε αυτές θα προστεθούν οι προαναφερόμενες 3.754 νέες εντάξεις.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με τις παλαιές και νέες εντάξεις θα καλύπτονται από τις αντικειμενικές αξίες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 98% του πληθυσμού της χώρας.
Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλα δεδομένα πέραν της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Αυτό το σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή σε περιοχές-φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων, αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.
“Φωτιά” στις τιμές των ακινήτων
Από τις σχεδόν 13.000 περιοχές-ζώνες που θα μελετήσουν οι 333 ειδικοί πραγματογνώμονες, οι 2.940 θα πάρουν αντικειμενικές τιμές για πρώτη φορά. Ο υπουργός Οικονομικών μιλά ανοιχτά πλέον για αυξήσεις φόρων σε περιουσίες που έμεναν στο απυρόβλητο, εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων.
Κάποιες από αυτές που για πρώτη φορά θα δουν μεγάλη αύξηση των τιμών Εφορίας εντοπίζονται σε παραθαλάσσιες περιοχές στη Μύκονο, στην Κύθνο και τη Ανδρο ή σε άλλες περίβλεπτες τοποθεσίες, όπως στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική και στην Ιθάκη. Μειώσεις τιμών θα δουν όμως ορεινά χωριά που για πρώτη φορά θα πάρουν σωστή αντικειμενική τιμή ακινήτων, χωρίς να τη δανείζονται από άλλους δήμους και νομούς.
Εκτός από τις 2.940 νέες περιοχές, όμως, ανακατατάξεις αναμένονται και σε άλλες 4.100 όπου ισχύει ήδη ο αντικειμενικός προσδιορισμός. Αυτό αφορά και λαϊκές συνοικίες ή υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων παραγόντων, μετρό κ.λπ. Επιπλέον, η αξιοποίηση στοιχείων από τις αγγελίες ακινήτων -όπως ορίζει η απόφαση Σταϊκούρα- φωτογραφίζει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση των εμπορικών τιμών που απειλούν να συμπαρασύρουν και τις αντικειμενικές. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του spitogatos.gr, το 2019 καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών 6,5% -κατά μέσο όρο- πανελλαδικά.
Ειδικά στο κέντρο και στα δυτικά προάστια της Αθήνας καταγράφονται αυξήσεις 10% (μέση τιμή 1.519 ευρώ/τ.μ. στο κέντρο έναντι 1.427 ευρώ στα τέλη του 2018 και στα 1.246 /τ.μ. από 1.134 ευρώ στα δυτικά προάστια). Αλμα 32% καταγράφεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και 16% στον Πειραιά, το οποίο πιθανότατα να επηρεάσει και τις αντικειμενικές. Αντιθέτως, πτώση έως 10% εκτιμάται σε νομούς όπως η Βοιωτία (Αράχωβα), τα Τρίκαλα και η Φωκίδα.
Η επέκταση των αντικειμενικών τιμών παρέχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρους όσοι κρύβονταν. Βάζοντας 2.940 νέες ζώνες στο αντικειμενικό σύστημα εξορθολογίζονται οι αξίες ακινήτων σε περιοχές που απείχαν έτη φωτός από τις εμπορικές – αλλά και από τις αντικειμενικές αξίες σε όμορες ζώνες.
«Μη βάζετε στοίχημα ότι θα αυξηθούν παντού οι αντικειμενικές», λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Σε πολλά χωριά -ορεινά κυρίως- θα μειωθούν, αφού οι τιμές με τις οποίες υπολογίζει η Εφορία τις αξίες των ακινήτων είναι δανεισμένες από κοντινά μεν, πιο πλούσια χωριά δε, με αποτέλεσμα άδικες επιβαρύνσεις.
Αποτέλεσμα έτσι ως τώρα ήταν διαμερίσματα σε περιοχές που βρίσκονται «εντός αντικειμενικού» συστήματος, όπως στο Ζεφύρι, να φορολογούνται όσο και πολυτελείς «εκτός σχεδίου» περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Κρήτη ή στο Ιόνιο.
Από την αποκάλυψη και φορολόγηση των 2.940 περιοχών, ο Προϋπολογισμός περιμένει έξτρα έσοδα από φόρους 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών περιμένει τουλάχιστον τα διπλάσια, γιατί με αυτά, όπως ο ίδιος λέει, θα προσπαθήσει:
- Να επιβαρύνει εκείνους που κακώς δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ όσο έπρεπε.
- Να μην επιβαρύνει τις λαϊκές και απομακρυσμένες περιοχές.
- Να ανοίξει χώρο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, «κερδίσαμε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ! Μέχρι πέρυσι το 80% πλήρωνε ΕΝΦΙΑ, ενώ φέτος πληρώνει το 85%! Οσο μειώνεις τους φόρους βελτιώνεις τη φορολογική συνείδηση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας