Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση – Έρχονται πρόστιμα
Κτηματολόγιο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κτηματογράφησης. Πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν όσοι δεν προχώρησαν σε δήλωση. Εντυπωσιακή η συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ωστόσο, για όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική ιδιοκτησία τους, τα πρόστιμα και το πλαίσιο που θα τα χαρακτηρίζει πρόκειται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου 2308/1995.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Απρίλιο όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, τη στιγμή που ο συμβατικός στόχος ήταν 55%, ενώ αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Πλέον, εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή, λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας (ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).
Υπενθυμίζεται, ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, όπου και σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας. Ενώ, για Κέρκυρα-Θεσπρωτία, για το υπόλοιπο της Κρήτης (Ρέθυμνο, Χανιά και περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου) και για Κυκλάδες η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.
Όσον αφορά τα πρόστιμα, όπως έκανε γνωστό το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το ύψος τους θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Σημειώνεται, πως καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται, ωστόσο, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και κόστος λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των προστίμων.
Ρεκόρ δηλώσεων το τελευταίο εξάμηνο:
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κτηματολόγιο, είναι ενδεικτικό πως από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.651 δικαιώματα -συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης- καθιστώντας εφικτή και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης. Ενώ, όπως υπογραμμίζει το Κτηματολόγιο, ακόμα και στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες δηλώσεων οι πολίτες συνεχίζουν να δηλώνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ακίνητά τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, καθώς και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι ένας στους πέντε πολίτες υπέβαλαν τη δήλωση ατομικής ιδιοκτησίας τους ηλεκτρονικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας