Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοροναϊό: Συναγερμός και για την παγκόσμια οικονομία

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοροναϊό: Συναγερμός και για την παγκόσμια οικονομία
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοροναϊό: Η γενική διευθύντρια του IMF Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε πως θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τον φονικό ιό.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοροναϊό: Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, είναι περίπου  στα 7.700 κρούσματα και στους 170 θανάτους, μέχρι πρότινος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί  τις εξελίξεις  από κοντά, όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τη διάρκεια της επιδημίας. Ειδικότερα, για αρνητικές συνέπειες στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έκανε λόγο στις 30 Ιανουαρίου η γενική διευθύντρια του IMF Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη:

«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες. Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ, του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003. Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης, υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί».
Πάντως, για τη γενική διευθύντρια του Διευνούς Νομισματικού Ταμείου «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. “Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο”. Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως την 20ή Ιανουαρίου, το ΔΝΤ παρουσίασε τις νεότερες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη (+3,3% από +2,9% το 2019) κυρίως χάρη στη διακοπή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ότι η επάνοδος της αβεβαιότητας θα μπορούσε να την επιβραδύνει και ακόμη και να την ακυρώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play