Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται μείωση για όλους

Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται μείωση για όλους
Εισφορά αλληλεγγύης: Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα όταν η κυβέρνηση θα έχει ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού

Μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης το 2020 σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα όταν η κυβέρνηση θα έχει ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2019.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι θα γίνει μία σοβαρή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και αυτό είναι δέσμευση του πρωθυπουργού. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων στην εργασία και τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει η μείωση των φόρων στην κατανάλωση, ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προανήγγειλε ακόμα φορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά χωρίς «κόφτη». «Είναι μία πολύ συγκεκριμένη δική μου δέσμευση, γιατί πρέπει να κάνουμε και τη μισθωτή εργασία πιο ανταγωνιστική. Πρέπει να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση στα μεσαία και στα υψηλά εισοδήματα, διότι αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπονομεύουμε την ίδια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας επί της ουσίας στο συρτάρι τα όποια σενάρια για μείωση της έκτακτης εισφοράς έως ένα ύψος εισοδήματος.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Η μείωση εξετάζεται να επιχειρηθεί με τρεις εναλλακτικούς τρόπους:

  • Πλήρης απαλλαγή για εισοδήματα 12.000-15.000 ευρώ, ώστε η επιβολή της εισφοράς να ξεκινά από τα 1.250 ευρώ το μήνα, αντί 1.000 που ισχύει σήμερα.
  • Μείωση των συντελεστών επιβολής της εισφοράς
  • Συνδυασμό και των δύο παραπάνω τρόπων.

Σκέψεις για αναδρομική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ακριβώς σε αυτήν τη λογική εντάσσεται η σκέψη ακόμα και για αναδρομική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, στα εισοδήματα του 2019, τα οποία θα φορολογηθούν εντός του 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή το βάρος για τον Προϋπολογισμό θα είναι διπλό- και χαμηλότερος φόρος εισοδήματος κατά την εκκαθάριση και χαμηλότερα έσοδα από τη μηνιαία παρακράτηση- οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες. Τα περιθώρια παρεμβάσεων στην εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι, άλλωστε, απεριόριστα, καθώς έχει προαναγγελθεί και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση μπορεί να μπει «ψαλίδι» γύρω στα 250 εκατ. Ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το σύνολο φόρων και εισφορών στις αποδοχές ενός φορολογούμενου με μέσο εισόδημα, ανέρχεται στο 40,9%, χωρίς βέβαια την ανάλογη ανταποδοτικότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, η Ελλάδα φορολογεί υψηλά την εργασία και κυρίως πολύ προοδευτικά – για το λόγο αυτό η επιβάρυνση, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, αυξάνει τόσο γρήγορα όσο αυξάνει το εισοδηματικό κλιμάκιο. Για παράδειγμα, για καθαρές ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ, το Ελληνικό κράτος «αφαιρεί» από τους μισθωτούς, μέσω φόρων και εισφορών, κατά μέσο όρο το 44% από το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης. Μόνο 6 ευρωπαϊκές χώρες αφαιρούν περισσότερο.

Η εξαγγελία μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μετατοπίζει την επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στην περίπτωση αυτή στην 11η υψηλότερη θέση της ανάμεσα σε 26 κράτη μέλη, πάντα άνω του μέσου όρου. Για να είναι ανταγωνιστικό το ποσοστό επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές επί του κόστους του εργοδότη θα έπρεπε να είναι γύρω στο 35%.

Πότε καθιερώθηκε η εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

  • Του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές.
  • Του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ο υπολογισμός

Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:

  • 0% για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
  • 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ.
  • 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
  • 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
  • 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
  • 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
  • 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play