Χακάν Σουκούρ: Σοκάρει η ιστορία της ζωής του μετά την αντιπαράθεση με τον Ερντογάν

Χακάν Σουκούρ: Σοκάρει η ιστορία της ζωής του μετά την αντιπαράθεση με τον Ερντογάν
Χακάν Σουκούρ: Οδηγός ταξί στις ΗΠΑ κατέληξε ο διασημότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Χακάν Σουκούρ: O διασημότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου αποκάλυψε σε γερμανική εφημερίδα πως είναι πλέον απένταρος και δουλεύει ως οδηγός σε taxi Uber και πουλάει βιβλία στην Ουάσινγκτον προκειμένου να ζήσει. Στην Αμερική βρέθηκε αυτοεξόριστος για να γλιτώσει από την ελεγχόμενη τουρκική δικαιοσύνη που τον κατηγόρησε ότι προσέβαλε τον Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «welt am Sonntag», ο πρώην επιθετικός που πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2002, στο 11ο δευτερόλεπτο με αντίπαλο την Ν.Κορέα) με την Τουρκία, ανέφερε πως μετά από έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου πάγωσε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ο πατέρας του φυλακίστηκε και εκείνος αναγκάστηκε να φύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Όπως είπε δεν μπόρεσε να νοικιάσει το σπίτι του, εξαιτίας του φόβου για τις αντιδράσεις εναντίον των ενοικιαστών, άνοιξε μια καφετέρια στις ΗΠΑ που όμως αναγκάστηκε να κλείσει λίγο, έπειτα από εκβιασμούς.

«Έχω αρχίσει να δουλεύω. Δεν έχω τίποτα σε κανένα σημείο του κόσμου. Ο Ερντογάν μου πήρε τα πάντα: την ελευθερία μου, την φωνή μου, την δουλειά μου. Το κόμμα του εκμεταλλεύτηκε τη δημοφιλία μου. Η οικογένειά μου υπέφερε και υποφέρει. Κατέστρεψαν το μαγαζί της γυναίκας μου, τα παιδιά μου είναι θύματα επίθεσης στον δρόμο, δέχθηκα απειλές θανάτου. Ο πατέρας μου μπήκε στη φυλακή», ανέφερε ο παλαίμαχος άσος της Γαλατασαράι.

“Το ΑΚΡ (σ.σ: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν) δεν ήταν αυτό που είχα σκεφτεί. Με κάλεσε να επωφεληθεί από τη δημοτικότητά μου. Τότε άρχισαν οι προστριβές. Έριχναν πέτρες στη μπουτίκ της συζύγου μου, τα παιδιά μου παρενοχλήθηκαν στο δρόμο, δεχόμουν απειλές μετά από κάθε δήλωση που έκανα… Όταν έφυγα, φυλάκισαν τον πατέρα μου και όλα όσα είχα κατασχέθηκαν” κατέληξε.

Χακάν Σουκούρ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Η περίπτωση του Χακάν Σουκούρ είναι ενδεικτική του πώς στην Τουρκία μπορείς τη μία μέρα να αγγίζεις τον ουρανό και την επομένη να προσγειωθείς απότομα στη μέση του δρόμου ή, ακόμα χειρότερα, στη φυλακή.  Το 2011, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Χακάν Σουκούρ εκλέγεται βουλευτής με το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη.

Η πολιτική του σταδιοδρομία θα λήξει όταν ξεσπούν οι κοινωνικές αναταραχές το 2013. Τότε αρχίζει και η πολιτική αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον Γκιουλέν που κρατά έως σήμερα. Το Δεκέμβριο του 2015 ο Τούρκος παλαίμαχος αυτοεξορίζεται στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, τη δεύτερη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, αφότου η Δικαιοσύνη τον κατηγόρησε ότι για προσβολή του Ερντογάν στο twitter. Είχε την ευφυΐα να καταλάβει ότι ο αέρας στην Τουρκία είχε αρχίσει να μην τον σηκώνει.

Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να πάρει μαζί του τον ηλικιωμένο πατέρα του, ο οποίος το Νοέμβριο του 2016 συνελήφθη στο τζαμί στο Ανταπαζάρι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν ένας τρόπος, όχι και τόσο διακριτικός, να χτυπηθεί έμμεσα ο ποδοσφαιριστής, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μια ήρεμη ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του, αν αποκήρυττε το κόμμα του Γκιουλέν και τον ίδιο τον ιεροκήρυκα όμως δεν το έκανε, όπως δεν το έκανε και το 2013, όταν και παραιτήθηκε από βουλευτής. Ο πατέρας του πέθανε 8 μήνες μετά τη σύλληψή του στη φυλακή από καρκίνο και τώρα πια για τον Sükür η Τουρκία έχει παντοτινά χαθεί.

Ποιος είναι ο Χακάν Σουκούρ

Ο άνθρωπος που μαζί με τον Φατίχ Τερίμ είναι οι δυο θρύλοι του τουρκικού ποδοσφαίρου. Αν το καλοσκεφτεί κανείς άλλωστε, όποιον Τούρκο κι αν ρωτήσεις για το ποιο είναι το πιο γνωστό πρόσωπο στη χώρα, θα απαντήσει Ερντογάν (για ευνόητους λόγους…) και μετά Σουκούρ ή Τερίμ!

Ο Χακάν Σουκούρ έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Γαλατασαράι, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και με τη φανέλα της οποίας κέρδισε οκτώ φορές το πρωτάθλημα Τουρκίας (συνολικά είχε με τη Γαλατά 14 τίτλους) αλλά και το Κύπελλο UEFA το 2000. Χρίστηκε για πρώτη φορά διεθνής το 1992. Μέχρι το 2008 φόρεσε 112 φορές τη φανέλα με την ημισέληνο και σημείωσε 51 γκολ, επίδοση που τον έκανε τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Τουρκίας. Σπουδαιότερη στιγμή του η τρίτη θέση που κατέκτησε η Τουρκία στο Μουντιάλ του 2002 στη Νότια Κορέα.

Είχε το παρατσούκλι “ο ταύρος του Βοσπόρου”. Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1971. Ξεκίνησε τη μεγαλειώδη καριέρα του από τη Σακάργιασπορ το 1987 και το 1990 αγωνίστηκε στη Μπουρσασπορ πριν φτάσει στη Γαλατά το 1992. Το 1995 πήρε μεταγραφή για την Τορίνο και έμεινε στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε ως το 2000, όταν επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τη Γαλατάσαραϊ. Αγωνίστηκε επίσης στην Ίντερ (2000-2001), την Πάρμα (2002), τη Μπάκμπερν (2002-2003) και επέστρεψε στη Γαλατά το 2003 για να κλείσει εκεί την καριέρα του το 2008.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play