Αντικειμενικές αξίες: Νέες αυξήσεις σε ισχύ από τη νέα χρονιά
Αντικειμενικές αξίες: Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους σειρά παίρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα το νέο έτος. Οι νέες αντικειμενικές αυτές αξίες και η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 3.000 περιοχών πρόκειται να φέρουν ντόμινο γονικών παροχών και δωρεών, καθώς θα φέρουν κατά μέσο όρο αύξηση 20% στις τιμές των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, ενώ θα υπάρξουν και έμμεσες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, στα τεκμήρια και στον ΕΝΦΙΑ.
Αναλυτικότερα, οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές έχει ως εξής:
- Τεκμήρια: Η αύξηση της αντικειμενικής συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό μέτρο, καθώς όσο αυξάνεται η αντικειμενική, τόσο αυξάνει και το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης.
- Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να επιφέρει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών τιμών (τιμή ζώνης).
- ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ το 2020, παρά την εξαγγελθείσα μεσοσταθμική μείωση.
- Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερα φέτος τα βάρη για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά και γι αυτούς που πατάνε πάνω στην κόκκινη γραμμή του σημερινού αφορολόγητου των 250.000 ευρώ και αναμένεται με τις νέες αυξήσεις να το ξεπεράσουν.
- Πρώτη κατοικία: Η αύξηση της αξίας θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους ιδιοκτήτες σε φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας, καθώς η απαλλαγή ισχύει βάσει αξίας και όχι επιφανειακά.
- Έξοδα μεταβίβασης: περιλαμβάνουν συμβολαιογράφους, δικηγορικά, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο.
- Γονικές παροχές, άδειες, κληρονομιές: Αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή, οι επιβαρύνσεις θεωρούνται δεδομένες.
- Αγορά–ενοικίαση: οι νέες αξίες αναμένεται να ασκήσουν αυξητικές πιέσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν καθοριστεί το αργότερο έως το τέλος Μαΐου 2020 και στη διαδικασία ορισμού τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο ιδιώτες εκτιμητές. Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι:
- Θα επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.000 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
- Θα γίνει ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις των τιμών ζώνης σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως αστικές καθώς και παραθαλάσσιες στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδας.
- Θα αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης τους. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με τροφοδότηση τιμών από πολλαπλές πηγές, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, τα μεσιτικά δίκτυα.
Όσον αφορά τις περιοχές μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το Ληξούρι στην Κεφαλλονιά όπου είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου, με εξαίρεση το Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης. Εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων βρίσκεται και ολόκληρη η Ιθάκη.
Στην Ήπειρο, σε ολόκληρο τον Νομό Άρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας. Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νομού παραμένουν εκτός τιμών ζώνης. Στη Θεσσαλονίκη σε περιοχές που βρίσκονται στο λιμάνι, στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυτανζόγλειο, στη Διεθνή Έκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων και αλλού είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν έως το Πάσχα του 2020 στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.
Στη Μύκονο πολλές περιοχές και ολόκληροι οικισμοί παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, όπως είναι το Καλό Λιβάδι, η Ψαρού, η Ελιά, το Μπλιντρί, ο Άγιος Λάζαρος. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να καθιερωθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα πλησιάζουν σημαντικά τις πραγματικές τιμές. Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι η Κάλυμνος, εντός αντικειμενικού συστήματος είναι μόνο η Χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κω, ενώ εκτός παραμένει η Κάρπαθος και άλλα νησιά. Στην Ηλεία υπάρχουν οικισμοί και περιοχές κοντά στη Ζαχάρω και το Κατάκολο, όπου παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ εκτός αντικειμενικών αξιών παραμένουν περιοχές στην Ανδραβίδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας