ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9
ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη και οι παραλείψεις που συναντώνται τις περισσότερες φορές στη συμπλήρωση του Ε9.

ΕΝΦΙΑ: Η συμπλήρωση λανθασμένων στοιχείων αλλά και οι παραλείψεις λειτουργούν εις βάρος των φορολογούμενων, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από… δική τους υπαιτιότητα. Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στις δηλώσεις του Ε9 και που μετατρέπονται σε… βάρη στις πλάτες των φορολογούμενων.

Η λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Όσοι διαθέτουν τέτοια κτίσματα, που δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί, η “τρέφονται” με εργοταξιακό ρεύμα, έχουν δικαίωμα έκπτωσης της τάξεως του 60% στον ΕΝΦΙΑ.

Για να δικαιολογηθεί η έκπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει συμπληρώσει στον πίνακα 1 του Ε9 τις ενδείξεις που αφορούν σε αυτά τα κτίσματα. Για παράδειγμα: στη στήλη 10 πρέπει να μπει ο κωδικός “99” («ημιτελές κτίσμα») ή στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να μπει: «ΟΧΙ» εάν το ημιτελές κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.

Τέλος, στη στήλη 32, που αφορά την «ειδική κατηγορία» θα πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο ακίνητο είναι «κενό».

Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα: Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί των ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί 2 ή 3 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Για να εξαλειφθεί κάτι τέτοιο ο φορολογούμενος θα πρέπει να ανατρέξει στο Ε9 και να ελέγξει αν έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή αν έχει αναγράψει λάθος ποσοστό.

Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και βοηθητικών χώρων του ακινήτου

Συνηθέστερο λάθος είναι η καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Έτσι, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τ.μ. και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αντιστοιχεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Λοιπά λάθη ή παραλείψεις στο Ε9: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάγονται σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση που έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου θα έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτα, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει στην πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς έκπτωση.
  • Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.
  • Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.

Εντοπίζουμε λάθη από την… αρχή: Αν τα λάθη ξεκινούν από το Ε9 παρελθόντων ετών, τότε οι διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν για παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια: Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμενος να έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που έχει και δήλωσε στο Ε9.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play