Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Πως και που θα εφαρμοστεί

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Πως και που θα εφαρμοστεί
Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Τι θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση με τη θέσπισή της. Πότε έρχεται στον ιδιωτικό τομέα και πότε θα επεκταθεί.

Η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, η σταδιακή μείωση των εισφορών από τον Ιούλιο του 2020, η εξαίρεση από την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων των επιχειρήσεων υπό διάσωση η υπό αναδιάρθρωσή και η αύξηση του κόστους των υπερωριών για τους μερικώς απασχολούμενους είναι οι κύριες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Στόχος είναι να απομακρυνθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγκυλώσεις που δυσκολεύουν τις επενδύσεις και να δοθεί έμφαση στην προστασία των εργαζόμενων στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και ευέλικτης αγοράς εργασίας.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έρχεται σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα, σε πρώτη φάση πιλοτικά και μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο να επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής οικονομίας. Με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Πενήντα σωματεία του ιδιωτικού τομέα είχαν ζητήσει από την κ. Αχτσιόγλου να επισπεύσει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την κάρτα ώστε να προκύπτει αποδεικτικό υλικό για τις ώρες εργασίας καθώς όπως καταγγέλλουν μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο – 12ωρο. Επίσης κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς, οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στόχος είναι να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του νέου αυτού ηλεκτρονικού – ψηφιακού συστήματος το αληθές ωράριο απασχόλησης του μισθωτού στην πράξη, με τελικό σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η υποδηλωμένη εργασία, η ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση και οι απλήρωτες υπερωρίες. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να προβλεφθεί ψηφιακή σύνδεση της νέας ηλεκτρονικής κάρτα μισθωτών με το σύστημα «Εργάνη». Για την ακρίβεια αναμένεται να εξετασθεί τεχνικά κατά πόσο μπορεί εύκολα η νέα ηλεκτρονική κάρτα να συνδεθεί απευθείας με την “Εργάνη” και τι είδους τροποποιήσεις χρειάζονται γι αυτό.

Το μέτρο της «κάρτας εργασίας» στον ιδιωτικό τομέα είχε θεσμοθετηθεί αρχικά το 2011, αλλά δεν έφτασε να υλοποιηθεί (παρόλο που είχε ημερομηνία έναρξης 1η Σεπτεμβρίου του 2011) ενώ δεν εκδόθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως το μέτρο προκάλεσε τότε, όταν θεσμοθετήθηκε, τις αντιδράσεις των δανειστών… Το σύστημα του 2011, πάντως, απέδιδε στις επιχειρήσεις την ευθύνη να ενημερώνουν καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο το τότε ΙΚΑ για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση και διαβίβαση στοιχείων με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ). Τα στοιχεία της κάρτας εργασίας θα διασταυρώνονταν με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Α.Π.Δ., ενώ προβλέπονταν διασύνδεση με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και με τα πληροφοριακά συστήματα ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play