Έτσι φτιάχνεται το ψωμί στα μεγάλα εργοστάσια (vid)

Έτσι φτιάχνεται το ψωμί στα μεγάλα εργοστάσια (vid)
Το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και είναι γνωστό και ως «η ουσία της ζωής».

Το ψωμί είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι.

Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας. Το ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά. Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου και νερό αναμειγμένο με μαγιά.

Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Κατά την ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και το ψωμί φουσκώνει. Αυτό απαιτεί 1 έως 5 ώρες. Ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα ζυμωτό “χωριάτικο” ψωμί είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας βρεθήκαμε σε έναν φούρνο ή ζαχαροπλαστείο και στο χώρο του εργαστηρίου παρασκεύαζαν ψωμί. Στα μεγάλα εργοστάσια η παραγωγή του ψωμιού δεν αλλάζει πολύ. Μεγάλη διαφορά είναι η απουσία του ανθρώπου. Για τις μαζικές παραγωγές έχουν κατασκευαστεί μεγάλα μηχανήματα που κάνουν την παραγωγή ψωμιού να μοιάζει με μία απλή διαδικασία.

Δείτε πώς φτιάχνονται διάφορα είδη ψωμιού αποκλειστικά από τη χρήση μηχανημάτων, με ελάχιστη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play