Airbnb: Σε πτωτική τροχιά τα έσοδα για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστικές καταλυμάτων

Airbnb: Σε πτωτική τροχιά τα έσοδα για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστικές καταλυμάτων
Airbnb: Ολοένα και υποχωρούν τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστικές καταλυμάτων. Τι φανερώνει η έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates.

Airbnb: Σε συνεχή πτώση βρίσκονται οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, μια τάση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα σε πλήρη αναλογία με την αυξανόμενη προσφορά καταλυμάτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με επικρατέστερη αυτήν της Airbnb. Πιο αναλυτικά, για το διάστημα του Ιουλίου 2019 έναντι του Μαΐου, η μείωση στις αποδόσεις έχει καταγραφεί και από έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου E-real Estates με επικεφαλής τον Θέμη Μπάκα, βάσει της οποίας τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχουν υποχωρήσει, έως και 25%, το πρώτο επτάμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

Παράλληλα, όσον αφορά τα διαμερίσματα που προστέθηκαν πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Μάιο είναι 230 περισσότερα, ενώ τον Ιούλιο τα έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εμφανίζονται κατά 15% μειωμένα συγκριτικά με τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται και στην υποχώρηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων.

Airbnb: Αυξάνεται η προσφορά

Επίσης, όπως αναφέρεται στο «Έθνος» της Κυριακής, η προσθήκη στις πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης ολοένα και περισσότερων καταλυµάτων αναµένεται να οδηγήσει στην µείωση των αποδόσεων για τους «οικοδεσπότες». Και µπορεί, σε σχέση µε το 2017, πέρυσι, ο τζίρος από τις βραχυχρόνιες µισθώσεις να ενισχύθηκε κατά 25%, σε 1,9 δισ. ευρώ, όµως το ζητούµενο είναι ποιο είναι το ύψος του τελικού καθαρού κέρδους που αποκοµίζει ο ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσό που καταλήγει τελικά στην «τσέπη» του εκμισθωτή του ακινήτου δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, ενώ ποικίλλει ανά περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, η φθίνουσα πορεία των αποδόσεων, δηλαδή το γεγονός ότι το τελικό κέρδος είναι µικρότερο, ενώ το χρονικό διάστηµα που απαιτείται προκειµένου αυτό να επιτευχθεί είναι µεγαλύτερο, γίνεται αντιληπτή από την αλµατώδη αύξηση του αριθµού των καταλυµάτων που βρίσκονται στο σύστηµα.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έρευνα του το Κέντρο Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το 2010, όταν δηλαδή ξεκίνησε η εμφάνιση της βραχυχρόνιας µίσθωσης ακινήτων, σε όλη τη χώρα διαθέσιµα ήταν µόλις µερικές δεκάδες καταλύµατα. Ωστόσο το 2018, ο αριθμός των καταλυμάτων προς βραχυχρόνια μίσθωση εκτοξεύθηκε σε περισσότερα από 126.000. Ενδεικτικά, στην Αττική το 2010 υπήρχαν διαθέσιµα µόλις 54 καταλύµατα, αριθµός που αυξήθηκε σε περισσότερα από 6.700 το 2015 και πενταπλασιάστηκε το 2018 (στοιχεία Ιουνίου).

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή κατά βάση στη Θεσσαλονίκη, το 2010 υπήρχαν µόλις… τρία καταλύµατα Airbnb, ενώ σήμερα ο αριθμός τους τα 13.500 Αντίστοιχα στην Κρήτη, τα 21 βραχυχρόνιας µίσθωσης σπίτια εκτοξεύθηκαν σε περίπου 21.800 το 2018. Την ίδια στιγµή, η προσφορά τροφοδοτείται µε δεκάδες κτίρια γραφείων, που µετατρέπονται σε επιπλωµένα ενοικιαζόµενα δωµάτια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play