Χάρρυ Κλυνν: Αφιερωμένο σε αυτόν το σημερινό (21/5) Βινύλιο

Χάρρυ Κλυνν: Αφιερωμένο σε αυτόν το σημερινό (21/5) Βινύλιο
Στον Χάρρυ Κλυνν θα είναι αφιερωμένο το σημερινό Βινύλιο, ένα χρόνο ακριβώς μετά το θάνατο του σπουδαίου κωμικού.

Ο Χάρρυ Κλυνν θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό «Βινύλιο». Ο Αντώνης Κανάκης και οι συνεργάτες του θα αφιερώσουν το επεισόδιο αυτή στον σπουδαίο κωμικό, ένα χρόνο μετά το θάνατο του. Τον άνθρωπο, τον πατέρα, τον σύζυγο, τον σατιρικό δημιουργό, συγγραφέα, ζωγράφο, ποιητή. Αυτόν που εκπαίδευσε στην κωμωδία τέσσερις γενιές μέσα από το σχόλιο και την αιχμηρή οπτική του στο θέατρο, την επιθεώρηση, τους δίσκους, τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Μία βραδιά Made in Greece, Αλαλούμ, Ράδιο Μόσχα και Ελλάς το Καφενείο σου ταυτόχρονα, για έναν άνθρωπο που φώναζε περήφανα πως Έλληνες είμαστε και φαινόμαστε. Για έναν Ήρωα με Παντούφλες. Απόψε, στις 00:15, στο «Βινύλιο», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Χάρρυ Κλυνν

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του ηθοποιού, γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 και ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 5 ετών. Παράλληλα φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» και μια πρόταση από τον Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Για τρία χρόνια, ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Δραματική Σχολή του Kατσέλη, εμφανίστηκε περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος» και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, ενώ για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Άρχισε να γίνεται πιο γνωστός μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια»), στις αρχές της δεκαετίας του 1960, και μετά τις πρώτες θεατρικές εμφανίσεις του στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.

Το 1964 έκανε μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος διήρκεσε 10 χρόνια και δούλεψε τόσο στις HΠA όσο και στον Kαναδά σε κέντρα της ελληνικής διασποράς και σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο είδος, που το εισήγαγε αργότερα στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάστηκε επίσης για πολλά χρόνια με τα περιοδικά «Playboy», «Village» και «On the double» και με την εφημερίδα «Daily Worker».

Στο Σικάγο παντρεύτηκε την γυναίκα του, Χαρίκλεια, και απέκτησε το πρώτο από τα τρία παιδιά του, τον Νίκο. Τότε του προτάθηκε να παίξει στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», πρόταση που τελικά δεν δέχτηκε.Αργότερα απέκτησε τον δεύτερο γιο του, τον Αποστόλη, στο Μόντρεαλ. Η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Τον χειμώνα του 1974 γύρισε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω», στον «Zυγό» και στην «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Αυτός ο δίσκος αλλά και οι υπόλοιποι δίσκοι του βρίσκονται για χρόνια στις πρώτες θέσεις των δισκογραφικών charts ενώ οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων.

Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.

Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 ζούσε μόνιμα στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου έγραφε βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), έπαιζε στο θέατρο, ζωγράφιζε (έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις) και ηγούνταν της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.

Ο Χάρρυ Κλυνν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών στις 21 Μαΐου 2018. Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ειδικά μετά το θάνατο του γιου του το 2016 και βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι κι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play