Συντάξεις χηρείας: Τι αλλάζει στα ποσά
Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με την ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δικαιούνται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης, ενώ με την νέα ρύθμιση που προωθείται στην Βουλή, θα δικαιούται το 70%.
Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ως εξής:
-
Αν το ποσό της σύνταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταβάλλονταν στις 12.5.2016, η σύνταξη υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού.
-
Αν το ποσό της σύνταξής είναι μικρότερο από το ποσό που καταβάλλονταν στις 12.5.2016, τότε υπολογίζεται με βάση το καταβαλλόμενο.
Οι νέες αλλαγές στα ποσά της σύνταξης χηρείας ισχύουν και για τις συντάξεις που έχουν ήδη εκδοθεί σύμφωνα με τον Νόμο 4387/2016. Παράλληλα, αναστέλλεται η ενεργοποίηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα αυξηθούν αναδρομικά κατά 40%. Ειδικότερα, καταβάλλεται η σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Επίσης, στις νέες αλλαγές, ο επιζών σύζυγος δε δικαιούται σύνταξη, αν ο θάνατος του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο τριών ετών και όχι πέντε από την τέλεση του γάμου, εκτός αν:
- Ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας ή ανθρωποκτονία.
- Κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε ή με το γάμο νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίσθηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο.
- Η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελεί σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.
- Συντρέχει η περίπτωση ανασυστάσεως προϋπάρξαντος γάμου, αρκεί οι τελεσθέντες γάμοι να έχουν διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια συνολικά, και ο εξ ανασυστάσεως να διήρκησε τουλάχιστον έξι μήνες.
Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους και όχι το 18ο που ήταν σήμερα.
Πέντε διατάξεις «κλειδιά» με θετικό πρόσημο
Δέσμη 5 διατάξεων που ανατρέπουν με θετικό πρόσημο το καθεστώς των συντάξεων χηρείας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ethnos.gr προβλέπεται πως:
- Το όριο ηλικίας των 55 ετών καταργείται και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.
- Το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από την σύνταξη του θανόντα αυξάνεται σε 70% από 50% σήμερα. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού.
- Καταργείται το «ψαλίδι» από τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, αν ο θανών ήταν συνταξιούχος, η σύνταξή του επανυπολογίζονταν με το σύστημα εθνική – ανταποδοτική και αποδίδονταν χωρίς προσωπική διαφορά στον επιζώντα στο 50%. Αυτό το σύστημα οδηγούσε σε διπλή απομείωση της νέας σύνταξης. Στο νέο νομοσχέδιο καταργείται το εν λόγω «ψαλίδι» καθώς προβλέπεται πως αν η σύνταξη του θανόντα βγαίνει μικρότερη με τον επανυπολογισμό, το ποσοστό της χήρας / του χήρου θα υπολογίζεται στην παλιά υψηλότερου ποσού σύνταξη που καταβάλλονταν στις 12 Μαίου του 2016. Δηλαδή οι χήροι / χήρες θα μπορούν πλέον να διατηρούν την «προσωπική διαφορά» του θανόντα. Αντίθετα αν η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον επανυπολογισμό, τότε τα ποσοστά θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.
- Τα παιδιά δικαιούνται την σύνταξη λόγω θανάτου ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι. Μόνη προϋπόθεση είναι να μην έχουν παντρευτεί.
- Εισάγεται ως δίχτυ ασφαλείας το κατώτατο όριο των 360 – 384 ευρώ και στις περιπτώσεις των χήρων που εργάζονται και μετά την 3ετία χάνουν το 50% της σύνταξης.
Υπενθυμίζεται πως όσες χήρες – χήροι εργάζονται, έχουν επιχείρηση ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη (π.χ. γήρατος) δικαιούνται την μισή σύνταξη από αυτή που αρχικά έλαβαν για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργάζονται, αυτοπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη. Με την νέα ρύθμιση αποσαφηνίζεται πως η μισή σύνταξη δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 384 ευρώ για θανόντες που είχαν 20 χρόνια ασφάλισης, το οποίο μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος λιγότερο και έως τα 15 έτη, με αποτέλεσμα το κατώτατο όριο να καθορίζεται στα 360 ευρώ τον μήνα για 15ετία ασφάλισης.
Οι νέες ρυθμίσεις καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή και τις 45.000 συντάξεις λόγω θανάτου που έχουν υπολογιστεί με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 και αφορούν θανάτους από 13 Μαίου του 2016 και μετά.
Η διπλή αύξηση θα δοθεί από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου των 120 δόσεων και μετά
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας