Αρνάκι στη σούβλα
Το αρνάκι στη σούβλα είναι το παραδοσιακό φαγητό της Κυριακής του Πάσχα. Το αρνί είναι αναπόσπαστο τμήμα του Πασχαλινού Τραπεζιού. Είτε στη σούβλα, είτε μαγειρεμένο με χίλιους δύο τρόπους είναι συνδεδεμένο με τις παραδόσεις της Ελλάδας. Το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα έχεις τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο. Πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν.
Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Για αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».
Υλικά συνταγής
1 αρνί περίπου 12-14 κιλά
1 φλιτζ. ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
5-6 λεμόνια (ο χυμός τους)
1 φλιτζ. αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Την προηγούμενη μέρα του ψησίματος πλένουμε το αρνί καλά και το περνάμε με λεμόνι ολόκληρο. Το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα έξω τρίβοντας το.
Την μέρα του ψησίματος ετοιμάζουμε τα κάρβουνα και περιμένουμε περίπου 35 λεπτά να γίνει η θράκα. Δένουμε το αρνί στη σούβλα.
Ξεκινάμε το ψήσιμο από ψηλά (περίπου σε απόσταση 40 εκατοστά από τα κάρβουνα) και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μετά από 1 ώρα ψησίματος, όταν το αρνί μας αρχίσει να ιδρώνει το κατεβάζουμε σκάλα. Μετά από 2 ½ ώρες ψήσιμο περίπου το αλείφουμε με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Περίπου χρειαζόμαστε 1 ωρα φια την προετοιμασία της φωτιάς και 3 ½ ώρες για το ψήσιμο (ανάλογα και με το μέγεθος του ζώου) το αρνί μας θα είναι έτοιμο. Τότε βάζουμε την σούβλα όρθια σε μεγάλο ταψί και ξεκινάμε να λύνουμε το αρνί. Είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας