Εμβόλια: “Το αντιεμβολιαστικό κίνημα επηρεάζει τον κόσμο, εδώ όμως θρηνούμε και θύματα”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΘ
Tην εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων ξεκινά, για τρίτη χρονιά φέτος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος του φορέα. Αναφερόμενος στο ζήτημα του εμβολιασμού και με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού, όπως έχει χαρακτηριστεί η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου κάθε έτους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο κ.Νίτσας τόνισε πως οι κίνδυνοι που προκύπτουν από πρακτικές που δεν έχουν επιστημονική βάση είναι υπαρκτοί. “Το αντιεμβολιαστικό κίνημα επηρεάζει τον κόσμο, είναι ένα από τα fake news που κυκλοφορούν, εδώ όμως θρηνούμε και θύματα” ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ που περιέγραψε πως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν στη χώρα μας δίνουν μια συγκεκριμένη εικόνα της κατάστασης.
“Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) είχαμε μέχρι πρόσφατα περίπου 141 θανάτους από τη γρίπη φέτος, εκ των οποίων το 79% αντιστοιχεί σε άτομα υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστα. Αυτό, όπως καταλαβαίνει κάποιος, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ένα στοιχείο που δείχνει το λιγότερο αμέλεια. Την ίδια ώρα νοσηλεύτηκαν περίπου 380 συνάνθρωποι μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και φυσικά για την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ακριβώς επειδή η μεγαλύτερη πλειονότητα αυτών ήταν ανεμβολίαστη. Και αυτό για (να μην κάνουν) ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, το οποίο είναι, όπως και τα άλλα που έχουμε, καθημερινό και ασφαλέστατο” τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Ο κ.Νίτσας αναφέρθηκε όμως και στην ασθένεια της ιλαράς. “Έχουμε όμως και την περίπτωση της ιλαράς. Αυτή τη στιγμή και αν αναφερθούμε στον τελευταίο χρόνο περίπου, έχουμε και πάλι με βάση στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου 3300 ενήλικες και παιδιά που νόσησαν από ιλαρά, όπως και τέσσερις θανάτους” περιέγραψε, ενώ σημείωσε με έμφαση πως η προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση του κοινού έχει ως αντίπαλη παρουσία τη διαδικτυακή μετάδοση απόψεων. “Αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα που βασίζεται στις υπόγειες διαδρομές του διαδικτύου και δεν έχει καμία επιστημονική βαρύτητα ενώ δεν έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως έχει κάποια αξιοπιστία, έχει δημιουργήσει μια αμφιβολία σε μεγάλη μάζα συμπολιτών μας σχετικά με την αξιοπιστία των εμβολίων” σημείωσε ο κ.Νίτσας.
“Για αυτό όλοι οι συνάδελφοι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων”, τόνισε και εξήγησε πως αρχής γενομένης από την 8η Μαΐου, όταν και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου μια μεγάλη συζήτηση για το κοινό, “προγραμματίζεται σειρά δράσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας