Ντολμαδάκια: Νηστίσιμα και παραδοσιακά
Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ετοιμάζουμε παραδοσιακά ντολμαδάκια, με απλά υλικά. Γρήγορα, οικονομικά και εύκολα.
Ντολμαδάκια: Υλικά συνταγής
- 50-60 αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε βάζο
- 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
- 1 φλίτζ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Μπλανσάρουμε τα αμπελόφυλλα (αν χρησιμοποιούμε αμπελόφυλλα σε βάζο παραλείπουμε αυτή τη διαδικασία). Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο κρύο νερό και το σουρώνουμε.
- Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό. Περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
- Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε 3-4 κ.σ. από το ελαιόλαδο και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μας ή μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα ντολμαδάκια.
- Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι, διπλώνουμε από δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε κύλινδρο.
- Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα ντολμαδάκια. Βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
- Όταν πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι.
- Ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως έχει σωθεί εντελώς το νερό, αν έχει σωθεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη.
- Σερβίρουμε κρύα ή χλιαρά. Είναι πολύ νόστιμα όταν συνοδεύονται με γιαούρτι.
Πηγή: cooklos.gr
Το σχόλιο σας