Υπουργείο Εργασίας: Εφάπαξ επίδομα 1.000 ευρώ σε απολυμένους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Υπουργείο Εργασίας: Εφάπαξ επίδομα 1.000 ευρώ σε απολυμένους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Υπουργείο Εργασίας: Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 1.000 ευρώ, σε 143 ανέργους, πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση.

Έξι αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, σε 143 ανέργους, πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για τις εξής επιχειρήσεις:

  • «Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ» σε 80 άτομα
  • «ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ» σε 28 άτομα
  • «ΘΕΡΟΣ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ ΓΚΕΙΜΙΝΓΚ ΙΝΚ» σε 12 άτομα
  • «ΤΕΧΝΟΦΩΤ ΑΕ» σε 11 άτομα
  • «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΙΛΚΙΣ (ΕΑΣ ΚΙΛΚΙΣ)» σε πέντε άτομα
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» σε επτά άτομα.

«Η ενίσχυση και η στήριξη των εργαζομένων που επλήγησαν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αποτελεί μέλημα του υπουργείου Εργασίας, που θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και διαθέσιμο εργαλείο γι’ αυτόν το σκοπό» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Βάσιμος λόγος απόλυσης: Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αλλαγή που έρχεται

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απολύσεων φέρνει η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίαςμε την εισαγωγή της αρχής του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Η διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “σκούπα” με τις 120 δόσεις.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η κύρωση του οποίου έγινε το 2016.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, με τη διάταξη αυτή, σε συνέχεια της κύρωσης του αναθεωρημένου Χάρτη, εισάγεται ευθέως στο ελληνικό δίκαιο η αρχή της δικαιολογημένης καταγγελίας και τα δικαστήρια θα πρέπει να ερευνούν την ύπαρξη ή μη του βάσιμου λόγου της απόλυσης.

Παράλληλα, τα δικαστήρια, για να θεωρήσουν έγκυρη μια απόλυση, θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνη με τους όρους του άρθρου 24 του Χάρτη.

Το οποίο αναφέρει ρητά ότι «με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων σε περιπτώσεις λύσης της σχέσης εργασίας, τα μέρη αναλαμβάνουν να αναγνωρίζουν:

  • Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να μη λύεται η εργασιακή τους σχέση χωρίς βάσιμο λόγο που να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται χωρίς βάσιμο λόγο, σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, που είτε δικαίωσαν εργαζομένους στηριζόμενες στο συγκεκριμένο άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη είτε στηρίχθηκαν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μεν αποζημιώσεις, χωρίς όμως να ζητάει την αιτιολόγηση της απόλυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play