Δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, εξαιτίας αδυναμίας για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού
Μόνο το 4% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, έναντι ποσοστού 60% των ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες
Έως το 2030 περίπου 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου (έναντι 9,7 εκατομμυρίων το 2010) και από αυτούς μόνο τα 5,4 εκατομμύρια θα λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα με το νέο -δεύτερο κατά σειρά- «Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας Νεφρών», που παρουσιάσθηκε σήμερα στη Μελβούρνη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης σε αιμοκάθαρση ή σε μεταμόσχευση νεφρού.
Περίπου το ένα χιλιοστό (0,1%) του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, με τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, έως επτά φορές μεγαλύτερα από ό,τι στις πλούσιες χώρες.
Ο Παγκόσμιος Άτλας, που περιλαμβάνει στοιχεία για την υγεία των νεφρών σε 160 χώρες, εκτιμά ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη (το 10%) πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), πολλοί από αυτούς χωρίς καν να το γνωρίζουν, επειδή η πάθηση αργεί να εμφανίσει συμπτώματα.
Η ΧΝΝ μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά και να εξελιχθεί σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου κυρίως εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης του ασθενούς ή του διαβήτη.
Ενδείξεις δυσλειτουργίας των νεφρών αποτελούν τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα ή της κρεατινίνης στο αίμα.
Τα νεφρά παίζουν ζωτικό ρόλο για την καλή υγεία του σώματος, καθώς φιλτράρουν το αίμα και αποβάλλουν το περιττά υγρά.
Η διατάραξη της λειτουργίας τους μπορεί να έχει διάφορες σοβαρές συνέπειες, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και ακρωτηριασμό.
Ο Άτλας – ο πρώτος είχε παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεφρολογίας στο Μεξικό το 2017- δείχνει ότι στο 60% των χωρών υπάρχει έλλειψη σε ειδικούς νεφρολόγους και στο 63% των χωρών υπάρχει ελλιπής γνώση και ενημέρωση των ασθενών.
Η μεγαλύτερη έλλειψη νεφρολόγων υπάρχει στη Νότια Ασία και στην Αφρική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας