ΠΑΟΚ: 93 χρόνια ζωής

ΠΑΟΚ: 93 χρόνια ζωής
Την επέτειο των 93 χρόνων ζωής και ακατάπαυστης αθλητικής και κοινωνικής λειτουργίας συμπληρώνει ο ΠΑΟΚ, που ιδρύθηκε σαν σήμερα 12 Απριλίου το 1926 από πρόσφυγες Μικρασιάτες.

Την επέτειο των 93 χρόνων ζωής και ακατάπαυστης αθλητικής και κοινωνικής λειτουργίας συμπληρώνει ο ΠΑΟΚ, που ιδρύθηκε σαν σήμερα, 12 Απριλίου, το 1926 από πρόσφυγες Μικρασιάτες.

ΠΑΟΚ

Ο Πανθεσσαλονίκιος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ) είναι ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης με έτος ίδρυσης το 1926. Έχει ρίζες από την Κωνσταντινούπολη

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα Α εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60, έχοντας κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, το 1976 και το 1985 καθώς και έξι φορές το κύπελλο Ελλάδας, το 1972, 1974, 2001, 2003, 2017 και 2018, ενώ έχει συμμετάσχει και σε 13 ακόμη τελικούς της διοργάνωσης. Στο ενεργητικό του έχει επίσης αρκετές αξιομνημόνευτες πορείες και νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μαζί με τον Άρη συγκροτούν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει μακρές ιστορικές ρίζες που ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του 1920 με τους «κιτρινόμαυρους» να εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους γηγενείς και την αστική τάξη και τους «ασπρόμαυρους» το προλεταριακό-προσφυγικό στοιχείο της πόλης.

  • 1926–1945: Ίδρυση και οι πρώτες διακρίσεις

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926 κι έπειτα από δύο μήνες προετοιμασίας, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ως μέλος της ΕΠΣΜ. Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου ήταν μια νίκη εναντίον του Ηρακλή στις 26 Ιουλίου 1926 με σκορ 2–1.

Ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε το 1926, άμισθος, ο Κώστας Ανδρεάδης. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στον ΠΑΟΚ, αφορούσε στον Γάλλο ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Το συμβόλαιο προέβλεπε ότι ο ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τον ελληνικό σύλλογο Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης, θα λάμβανε μισθό 4.000 δραχμών μηνιαίως.

Το όραμα των ιδρυτών του συλλόγου και το σύνολο της κοινότητας του ΠΑΟΚ για τη θέσπιση έδρας, έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια πραγματικότητα το 1928 και στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε η έδρα του ΠΑΟΚ, το γήπεδο του Συντριβανίου. Ακολούθησε φιλικός αγώνας με αντίπαλο τον Άρη όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 2–1. Το γήπεδο αυτό υπήρξε έδρα του ΠΑΟΚ ως το 1959 και σήμερα στη θέση του βρίσκεται η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Γκάσνερ, ο οποίος υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1931–32.

Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1930–31. Το 1937 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο όταν και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατακτώντας τη 2η θέση.

Το 1939 αναμετρήθηκε με την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, προηγήθηκε με γκολ του Ιωαννίδη όμως τελικά η ΑΕΚ επικράτησε με σκορ 2–1. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος όπου έχασε σε διπλό τελικό από την ΑΕΚ και κατέκτησε τη 2η θέση.

Το 1940 κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας – Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940–41, ο ΠΑΟΚ έχασε δύο ποδοσφαιριστές του, που έπεσαν για την πατρίδα στα βουνά της Αλβανίας. Επρόκειτο για τον τερματοφύλακα της ομάδας Νίκο Σωτηριάδη (ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που χρίστηκε διεθνής αγωνιζόμενος το 1938 σε επίσημο αγώνα της εθνικής Ελλάδας), καθώς και τον αμυντικό Γιώργο Βατίκη.

  • 1959–1979: Γήπεδο Τούμπας και οι πρώτοι τίτλοι

Το 1959 ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα στην ιστορία του, καθώς απέκτησε νέα έδρα, το γήπεδο της Τούμπας. Ήδη από το 1958 είχε ενταχθεί στα εφηβικά τμήματα του συλλόγου ο Γιώργος Κούδας, ο ποδοσφαιριστής που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες μορφές της ομάδας.

Η μετακίνησή του το 1966 στον Ολυμπιακό δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες έριδες του ελληνικού αθλητισμού, με συνέπεια ο αθλητής να μείνει για δυο χρόνια εκτός επίσημων αγώνων και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ την περίοδο όπου, στα τέλη της δεκαετίας, έμπαιναν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας πολύ ισχυρής ομάδας. Ο σύλλογος προχώρησε σε μεταγραφές σπουδαίων νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, με πρώτο το καλοκαίρι του 1968 από την Αναγέννηση Επανωμής τον Σταύρο Σαράφη, μετέπειτα κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας του στην Α’ εθνική κατηγορία με 136 τέρματα. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΠΑΟΚ οι Τερζανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης και η μεγάλη ομάδα άρχισε να δημιουργείται.

  • Τα δυο πρώτα κύπελλα Ελλάδος

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλο το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ βασίστηκε σε Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο από τους πέντε δημοφιλέστερους,[σ. 1] ο οποίος αρνήθηκε να εντάξει στο δυναμικό του «ελληνοποιημένους» ξένους παίκτες και επιπρόσθετα κατήγγειλε το διαρκές σκάνδαλο επί Δικτατορίας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με το σύνολο που «έχτισε» ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να αντιμετωπίσει επάξια τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας, κατακτώντας δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976. Από το 1970 μέχρι και το 1974 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Καθοριστική για την εκτίναξη προς τις επιτυχίες υπήρξε η άφιξη του Άγγλου προπονητή Λες Σάνον το 1971.

Το 1972 στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2–1 επί του Παναθηναϊκού και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο με τον Γιώργο Κούδα να σημειώνει και τα 2 γκολ. Το 1973 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας μένοντας για 2 βαθμούς μακρυά από την κορυφή.

Ήταν η καλύτερη επίδοση της ομάδας από τη θέσπιση της Α΄ Εθνικής. Το 1974 κατέκτησε για δεύτερη φορά το κύπελλο Ελλάδας όταν επικράτησε με 4–3 στα πέναλτι επί του Ολυμπιακού. Οι Παρίδης και Ασλανίδης σημείωσαν τα τέρματα της κανονικής διάρκειας του αγώνα και το τρόπαιο κατακτήθηκε με το εύστοχο πέναλτι του Αποστολίδη.

Το 1974 ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας διαδοχικά τη Λέγκια Βαρσοβίας και στη συνέχεια τη Λυών, την οποία νίκησε με 4–0 στον πρώτο αγώνα. Αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Μίλαν καθώς το ισόπαλο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα δεν στάθηκε αρκετό για να του δώσει την πρόκριση.

  • Το πρώτο πρωτάθλημα

Ο Σάνον αποχώρησε από την ομάδα στις 11 Οκτωβρίου 1974 και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ, υπό την καθοδήγηση του οποίου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1976 με απολογισμό 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60–17 τέρματα). Οι Κούδας, Γκουερίνο και Σαράφης ήταν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας με τους Φούρτουλα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Αναστασιάδη, Τερζανίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Φουντουκίδη, Κερμανίδη να είναι επίσης εκ των διακριθέντων της ομάδας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 υπό την καθοδήγηση του Γκιούλα Λόραντ ο ΠΑΟΚ σημείωσε μια μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ με 1-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.[3] Το 1978 ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε 2ος στο πρωτάθλημα Ελλάδας αφήνοντας πίσω τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

  • 1979–1985: Η δημιουργία της ΠΑΕ και το δεύτερο πρωτάθλημα

Στις 21 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον Γιώργο Παντελάκη.

Η πολύ καλή αγωνιστική πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ’80, με τον ΠΑΟΚ να καταφέρνει να φτάσει σε τρεις ακόμη τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, τους οποίους έπαιξε όλους στην Αθήνα, χωρίς όμως να κατακτήσει το τρόπαιο.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ είχε ορισμένες αξιόλογες εμφανίσεις απέναντι σε καταξιωμένους συλλόγους. Στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1981-82 χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να αποκλειστεί από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την επόμενη χρονιά (1982-83) στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη γαλλική Σοσό και παρά το ότι κατάφερε βγει νικητής από τη μία αναμέτρηση με τη Σεβίλλη δεν προκρίθηκε στη συνέχεια.

Το 1984 νέοι παράγοντες στην ΠΑΕ εμπιστεύθηκαν τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1983-84) μετά από δύο συγκλονιστικές αναμετρήσεις, η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε με 9-8 στα πέναλτι και κατάφερε να προκριθεί. Την επόμενη χρονιά (1984-85) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας και το πρώτο επαγγελματικό με απολογισμό 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54–26 τέρματα).

Μεταξύ των κορυφαίων παικτών εκείνη την χρονιά ήταν οι Γιώργος Σκαρτάδος, Χρήστος Δημόπουλος, Γιώργος Κωστίκος και Ιβάν Γιούρισιτς.

  • 2007–2011: Πρωτοβουλία Ζαγοράκη

Με τον κόσμο της ομάδας να βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό μέτωπο με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιάννη Γούμενο, για την κακή διαχείριση στα οικονομικά, αλλά και για την πώληση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον ΠΑΟ, το καλοκαίρι του 2007, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που μόλις είχε εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, αποφάσισε να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα μακριά από το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπήρξε η κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος με συμβόλαιο τριών χρόνων. Με την ομάδα να αντιμετωπίζει δυσκολίες και τον Θοδωρή Ζαγοράκη να προσπαθεί να βρει λύση, ο ΠΑΟΚ, κατά την αγωνιστική περίοδο 2007-08 τερμάτισε 9ος με 35 βαθμούς, σε μία κάκιστη χρονιά.

Την επόμενη περίοδο (2008-09) ο ΠΑΟΚ απέκτησε ποδοσφαιριστές με σπουδαία καριέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όπως οι Σέρζιο Κονσεϊσάο, Πάμπλο Γκαρσία και Πάμπλο Κοντρέρας οι οποίοι μαζί με τους Αντελίνο Βιεϊρίνια, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, Βλάνταν Ίβιτς, Μάρκος Αντόνιο, Μασιέλ Λίνο, Ολιβιέ Σορλέν και Κώστα Χαλκιά οδήγησαν την ομάδα από την 9η θέση της προηγούμενης χρονιάς στη 2η θέση του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο. Όμως, στα play offs που ακολούθησαν, ο ΠΑΟΚ υποχώρησε στην τέταρτη θέση, που του εξασφάλισε την έξοδο στα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ.

Την επόμενη χρονιά (2009-2010), οι προσδοκίες του κόσμου αυξήθηκαν, καθώς επί προεδρίας Ζαγοράκη η ομάδα ανέκαμψε, ενώ και η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα η αγορά των εισιτηρίων διαρκείας να φθάσει τις 21.100, αριθμός ρεκόρ.

Ο ΠΑΟΚ, εκείνη την χρονιά, έφθασε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως το έχασε στην προτελευταία αγωνιστική τερματίζοντας στη 2η θέση. Ακολούθησε η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα play off της Super League που εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011 ο προπονητής της ομάδας, Φερνάντο Σάντος, αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα και έτσι αποχώρησε από τον σύλλογο.

Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ που ακολούθησαν, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στη διαφορά τερμάτων πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Μετά τον αποκλεισμό του από το Τσάμπιονς Λιγκ, έπαιξε με την Τουρκική Φενέρμπαχτσε για τα play off του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Σε αυτούς τους διπλούς αγώνες, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προκριθεί και να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρωτάθλημα (2010-2011), ήταν φανερό ότι η ομάδα δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει την πορεία της προηγούμενης σεζόν.

Έτσι, στο φινάλε ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος, ενώ μετά τα play off βρέθηκε στην τρίτη θέση και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Από τα αξιοσημείωτα γεγονότα της σεζόν ήταν η επιστροφή στην ομάδα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Την σεζόν 2011-2012, παρόλο που η ομάδα εξασφάλισε την είσοδό της στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οικονομικά προβλήματα άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται στον σύλλογο, ενώ η ηγεσία της ομάδας πέρασε από τον Θοδωρή Ζαγοράκη στον Ζήση Βρύζα. Στην προσπάθεια που έγινε για εξασφάλιση χρημάτων, πουλήθηκαν σε ομάδας του εξωτερικού οι Βιεϊρίνια, Πάμπλο Κοντρέρας και Κώστας Σταφυλίδης. Αξιοσημείωτο γεγονός αυτήν την περίοδο ήταν η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Τότεναμ στην έδρα της Αγγλικής ομάδας με σκορ 2-1 που εξασφάλισε την πρόκριση στους 32 του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο, στις εγχώριες διοργανώσεις δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάποιο τίτλο, σε μία χρονιά που έμοιαζε με την περυσινή.

Την επέτειο των 93 χρόνων ζωής και ακατάπαυστης αθλητικής και κοινωνικής λειτουργίας συμπληρώνει ο ΠΑΟΚ, που ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 12 Απριλίου 1926 από πρόσφυγες Μικρασιάτες.

  • 2012–σήμερα: Εποχή Ιβάν Σαββίδη

Το καλοκαίρι του 2012 η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ομάδα και επί των ημερών του αποπληρώθηκαν τα χρέη του συλλόγου (το 2015), ενώ ενισχύθηκε αγωνιστικά με σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως μεταξύ άλλων οι Μίροσλαβ Στοχ, Λούκας Πέρεθ, Μπίμπρας Νάτχο, Ρικάρντο Κόστα και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

Ο ΠΑΟΚ την περίοδο 2012-13, σε μία μεταβατική χρονιά για τον σύλλογο, τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, θέση που κράτησε και μέσω της διαδικασίας των play off νικώντας την τελευταία αγωνιστική τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-2 εκτός έδρας. Έτσι, κέρδισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2013-14) και κληρώθηκε να αντιμετώπισε τη Μεταλίστ Χάρκιβ, όπου ηττήθηκε στην Τούμπα (0-2), ενώ ήρθε ισόπαλος 1-1 στο Χάρκιβ, ωστόσο προκρίθηκε λόγω τιμωρίας της ουκρανικής ομάδας από την ΟΥΕΦΑ (εμπλοκή σε στημένους αγώνες). Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη γερμανική Σάλκε με τον πρώτο εκτός έδρας αγώνα να λήγει 1-1, όμως στον επαναληπτικό (στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα) ηττήθηκε με 2-3 και αποκλείστηκε, συνεχίζοντας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου τερμάτισε 2ος στον όμιλό του, πίσω από την Ολλανδική Άλκμααρ και προκρίθηκε στη φάση των 32, αποκλείστηκε όμως από την μετέπειτα φιναλίστ Μπενφίκα.

Για το πρωτάθλημα της περιόδου (2013-14) τερμάτισε 2ος, όμως έπειτα από τα play off υποχώρησε στην 3η θέση. Στο κύπελλο έφτασε ως τον τελικό (τον 17ο της ιστορίας του), όπου ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2014–15, ο ΠΑΟΚ, με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη, τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκειά του, υποχώρησε όμως στην πέμπτη θέση έπειτα από τη διαδικασία των play off, εξασφαλίζοντας ωστόσο την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου. Το πιο σημαντικό γεγονός όμως της χρονιάς, ήρθε το Μάιο του 2015 με τον Ιβάν Σαββίδη, να αποπληρώνει όλο το πρωτογενές χρέος του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο και να απελευθερώνει την ομάδα από το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης ιστορίας του. Η αποπληρωμή έγινε στις 12 Μαΐου 2015, μία μέρα που χαρακτηρίστηκε ως “ιστορική” από την ίδια την ΠΑΕ.

Την επόμενη χρονιά (2015–16), σε μία μέτρια, για το μεγαλύτερο διάστημα σεζόν, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας στην πρώτη θέση των play off, παρά το γεγονός ότι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν τέταρτος. Εκείνη την σεζόν, για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ήρθε αντιμέτωπος με την Ντόρτμουντ πετυχαίνοντας μία ιστορική νίκη στην έδρα της Γερμανικής ομάδας με σκορ 1-0 και σκόρερ τον Ρόμπερτ Μακ.

  • Κύπελλο 2016-17

Την περίοδο 2016-17 έγιναν μεταγραφές ποδοσφαιριστών με πλούσια βιογραφικά όπως οι Γκάρι Ροντρίγκες, Φερνάντο Βαρέλα, Τζάλμα Κάμπος, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Λέο Μάτος, Χοσέ Κρέσπο, Πέντρο Ενρίκε και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που ενίσχυσαν την ομάδα σε όλες τις θέσεις.

Έτσι, η ομάδα πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν τερματίζοντας δεύτερη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, μόλις 6 βαθμούς πίσω από τον ΟΣΦΠ, ενώ στο φινάλε της σεζόν αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας στον τελικό της ΑΕΚ με 2-1, με προπονητή τον άλλοτε ποδοσφαιριστή του συλλόγου Βλάνταν Ίβιτς.

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της ομάδας με τον Ιβάν Σαββίδη στη θέση του μεγαλομετόχου και ο πρώτος μετά το 2003. Στα play off της ίδιας περιόδου τερμάτισε τρίτος (έναν βαθμό πίσω από την ΑΕΚ), ωστόσο κατατάχτηκε τελικά τέταρτος πίσω και από τον Παναθηναϊκό, καθώς τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ με αφαίρεση έξι βαθμών (συν 7 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τη νέα χρονιά και 282.500 ευρώ πρόστιμο), για τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα πριν τον τελικό του κυπέλλου. Στην Ευρώπη, έφτασε ως τους 32 του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ, όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίση την Γερμανική Σάλκε. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ χάνει με 0-3, ενώ ο δεύτερος αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1.

  • Κύπελλο 2017-18

Την περίοδο 2017-18 ο ΠΑΟΚ συνέχισε την ενίσχυσή του με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με τις μεταγραφές των Μαουρίσιο, Ομάρ Ελ Καντουρί και Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Επίσης, στο φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου ανακοινώθηκε η επιστροφή του Βιεϊρίνια που γέμισε ενθουσιασμό τον κόσμο της ομάδας. Εκείνη την σεζόν ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι και τον προτελευταίο αγώνα, αλλά τελικά το έχασε από την ΑΕΚ.

Στον θεσμό του Κυπέλλου, κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης χωρίς να ηττηθεί ή να μείνει ισόπαλος σε κανέναν αγώνα. Στον τελικό, αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για έκτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας της ΑΕΚ με σκορ 2-0.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play