120 δόσεις: Έρχεται η ρύθμιση για την Εφορία μετά το Πάσχα
Αντίστροφη μέτρηση για την δρομολόγηση της ρύθμισης σε 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να πάει στην Βουλή προς ψήφιση πριν από Πάσχα.
Οι συζητήσεις με τους δανειστές είναι σε καλό δρόμο και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις και σύντομα θα κλείσει το όλο ζήτημα, που αφορά σχεδόν 1,5 εκατομμύρια οφειλέτες σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
Αντάλλαγμα στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση όμως θα είναι η μικρότερη σύνταξη που θα πάρουν όσοι προέρχονται από τα Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) και των αυτοαπασχολουμένων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών).
Με τη ρύθμιση και σύμφωνα με την τελική νομοθετική διάταξη που είναι έτοιμη από το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζεται αναδρομικά το σύστημα εισφορών του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), και όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες στα Ταμεία του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, μέχρι 31/12/2016, επανυπολογίζονται με ποσοστό 26,95% βάσει του εισοδήματος που είχαν δηλώσει οι οφειλέτες στα αντίστοιχα έτη που συσσώρευσαν χρέη στα Ταμεία.
Το ελάχιστο ποσό των εισφορών που οφείλεται για τα παρελθόντα, προ του 2017 έτη, θα υπολογιστεί με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, δηλαδή με το εισόδημα των 7.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στις περιόδους (μήνες ή έτη) που οι οφειλέτες δήλωσαν εισόδημα κάτω των 7.800 ευρώ, ή ακόμη και αν δεν υπέβαλαν δήλωση, πλην όμως χρωστούσαν εισφορές ως ενεργοί και μη διαγραμμένοι από τα μητρώα των Ταμείων τους, το ελάχιστο ποσό οφειλής που θα τους χρεωθεί θα είναι 175 ευρώ τον μήνα.
Αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο τραπέζι την ρύθμιση για τις οφειλές στην Εφορία. Εκεί το ζήτημα δεν είναι τόσο εύκολο αφού υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από την τρόικα, θεωρώντας ότι μία ακόμη ρύθμιση θα επιβραβεύσει όσους συνειδητά δεν πληρώνουν προς την εφορία τις οφειλές τους και δημιουργεί μία κουλτούρα μη πληρωμών.
Η ρύθμιση πάντως για τα χρέη προς την εφορία δεν θα είναι περίπατος για πολλούς οφειλέτες. Η τρόικα ζητάει, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως, να υπάρξουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να αποκλειστούν όλοι εκείνοι που ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το κάνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ένα σχέδιο ανάλογο με αυτό που περιγράφεται στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία. Δηλαδή να υπάρχει σύνδεση με περιουσία, καταθέσεις και εισόδημα.
Στο σχέδιο θα περιγράφεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση εφόσον έχει καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή ακίνητη περιουσία (χωρίς την πρώτη κατοικία), την οποία και θα μπορούσε να εκποιήσει προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί κόφτες θα έχουν αναφορά στους κόφτες που υπάρχουν και για την πρώτη κατοικία και θα προβλέπεται:
-
Εισοδηματικά όρια ανάλογα με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο, 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά) και το ύψος της οφειλής.
-
Εξαίρεση από τη ρύθμιση των οφειλετών με καταθέσεις άνω των 15.000-20.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας).
-
Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
-
Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
-
Αποπληρωμή χρέους σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 25-50 ευρώ.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου 4μήνου του 2019.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας