Μαγειρική σόδα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία

Μαγειρική σόδα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία
Η μαγειρική σόδα οφείλει τις «υπερδυνάμεις» της στο pH.

Tα οφέλη της μαγειρικής σόδας είναι πολλά. Τη χρησιμοποιούμε καθημερινά καθώς έχει πολλές εφαρμογές. Απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές, λευκαίνει τα δόντια και μπορεί ακόμη και να θεραπεύσει κάποιες!

Γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, η μαγειρική σόδα οφείλει τις «υπερδυνάμεις» της στο pH.

Μαγειρική σόδα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία

Δείτε κάποιες χρήσεις που κάνουν καλό στην υγεία.

  • Ανακουφίζει τη δυσπεψία και την καούρα. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με μισό φλιτζάνι νερού και πιείτε το μία ώρα μετά το φαγητό.
  • Επιλέγετε οδοντόκρεμες με διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, δηλαδή μαγειρική σόδα, καθώς έχει λευκαντικές ιδιότητες. Μην χρησιμοποιείτε όμως σκέτη μαγειρική σόδα στα δόντια, καθώς είναι πιθανό να βλάψετε το σμάλτο τους.
  • Λειτουργεί ως φυσικό αποσμητικό επειδή εξαλείφει τη μυρωδιά του ιδρώτα, κάνοντάς την λιγότερο όξινη.
  • Η μαγειρική σόδα βοηθά να υποχωρήσει η κοκκινίλα, η φαγούρα και η αίσθηση τραβήγματος του δέρματος που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα.
  • Μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αφθώδους στοματίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη χρόνιων εξελκώσεων στο στόμα.

Δείτε κάποιες χρήσεις που κάνουν κακό στην υγεία.

  • Δέρμα

Η επιδερμίδα μας είναι ελαφρώς όξινη. Αυτό τη βοηθά στην ενυδάτωση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων βακτηριδίων. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι αλκαλικές ουσίες θα την ερεθίσουν.

  • Μαλλιά

Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.

  • Άσκηση

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play