Κερατίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Κερατίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Η κερατίτιδα είναι φλεγμονή και εξέλκωση του κερατοειδούς.

Η κερατίτιδα είναι φλεγμονή και εξέλκωση του κερατοειδούς.

Συνοδεύεται συνήθως από μειωμένη οπτική οξύτητα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι οφθαλμικό άλγος, δακρύρροια και φωτοευαισθησία.

Από τι μπορεί να προκληθεί

Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς, τραυματισμό, φάρμακα, ανεπάρκεια βιταμίνης Α, έκθεση ή ανοσομεσολαβούμενες αντιδράσεις.

Θεραπεία κερατιτίδας

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτιολογία.

Οι λοιμώξεις αποκρίνονται στα αντιβακτηριακά φάρμακα, ενώ η κερατίτιδα από έκθεση, όπως στην παράλυση του Bell, μπορεί να προληφθεί με τοπικά λιπαντικά.

Χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και ο ασθενής καθοδηγείται στη χρήση της. Εφαρμόζονται ζεστές κομπρέσες για την ανακούφιση του πόνου.

Εάν ο ασθενής παραπονιέται για φωτοφοβία, συνιστάται η χρήση χαμηλού φωτισμού ή γυαλιών ηλίου. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τη χορηγηθείσα αγωγή προσεκτικά σε όλη τη διάρκειά της και θα πρέπει να προσέλθει για επανεξέταση μετά το τέλος της.

Το στρες, κάποιος τραυματισμός, ο πυρετός, το ψύχος και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορούν να εκλύσουν εξάρσεις. Τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένεια ενημερώνονται για τις ασφαλείς προφυλάξεις που αφορούν τον οφθαλμό ή μεταβολές στην αντίληψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές κοινές μορφές της κερατίτιδας είναι μεταδοτικές, γι αυτό οι εξεταστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες προφυλάξεις κατά την εξέταση του οφθαλμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play