Η συνταγή της ημέρας: Πένες με χταποδάκι και σάλτσα λιαστής ντομάτας
Η συνταγή της ημέρας: Πένες με χταποδάκι και σάλτσα λιαστής ντομάτας
Υλικά και διαδικασία συνταγής
Υλικά συνταγής
για το χταπόδι
- 1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. αλάτι
- 6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
για τη μακαρονάδα
- 1 πακέτο πένες
- 6 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 ντομάτες φρέσκιες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ζάρια
- ⅓ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζ. λευκό κρασί
- ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
- ⅓ κ.γ. μπαχάρι
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Πλένουμε το χταπόδι.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό, ολόκληρο το κρεμμύδι, τη δάφνη, το λάδι και το πιπέρι.
- Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το χταπόδι. Φροντίζουμε το νερό να καλύπτει ίσα-ίσα το χταπόδι.
- Χαμηλώνουμε στο μέτριο τη θερμοκρασία και βράζουμε για 45 λεπτά περίπου.
- Σουρώνουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια.
- Βράζουμε τις πένες αλ ντέντε και κρατάμε λίγο από το νερό που τις βράσαμε.
- Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κομματάκια του χταποδιού και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες, τις λιαστές, 1 φλιτζάνι από το ζωμό του χταποδιού, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό απο το χταπόδι, αν χρειαστεί.
- Προσθέτουμε στη σάλτσα τις πέννες και 3-4 κουταλιές νερό από αυτό που τις βράσαμε.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και αν δεν είναι περίοδος νηστίας σερβίρουμε με τυρί της αρεσκείας μας (φέτα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα)
Πηγή: cooklos.gr
Το σχόλιο σας