21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Εορτασμός ελληνικής έμπνευσης

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Εορτασμός ελληνικής έμπνευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Εορτασμός ελληνικής έμπνευσης

Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Φωτογραφία: pixabay


Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ολονυχτία ανάγνωσης στην Αθήνα -Στίχοι θα προβάλλονται στους τοίχους του Δημαρχείου

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα και οι εκδηλώσεις καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας ποικίλουν.

Σήμερα 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο IANOS διοργανώνουν ένα μεγάλο Αφιέρωμα-Ολονυχτία ποίησης.

Γνωστοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και μελετητές, επιλέγουν το ποίημα που αγαπάνε και το διαβάζουν στο βιβλιοπωλείο από τις 18.00 μέχρι τις 23.00. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί επίσης να διαβάσει ποιήματα επιλογής του κάθε τελευταίο τέταρτο της ώρας μεταξύ 18.00 – 23.00 ανάμεσα στις προσωπικότητες που προαναφέρθηκαν, αλλά και στη συνέχεια από τις 23.00 έως τη 01.00.

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νύχτα ποίησης στην Πλατεία Κοτζιά

Παράλληλα σήμερα από τις 19.00 ως τις 22.00, μια ποιητική έκπληξη περιμένει τους Αθηναίους που θα περάσουν έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά!

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, οργανώνει νυχτερινή ποιητική δράση με προβολή ποιημάτων στο κτήριο του Δημαρχείου.

Φωτογραφία: pixabay


Την Παρασκευή 22 Μαρτίου η Εταιρία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου».

Η Εταιρεία, που με την πρότασή της έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη διεθνή καθιέρωση της Ημέρας αυτής, διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 19:30, μια εκδήλωση με μουσική, όπου συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος διαβάζουν στίχους του Ομήρου και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης περιλαμβάνουν τον συγγραφέα και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη, που θα μιλήσει και θα συντονίσει την εκδήλωση, και τους συγγραφείς και επίσης μέλη της Εταιρείας Αχιλλέα Κυριακίδη και Ζυράννα Ζατέλη, που θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα δύο έπη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play