Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη “Μάχη της Κοκκινιάς”

Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη “Μάχη της Κοκκινιάς”
Τη “Μάχη της Κοκκινιάς” τιμά ο Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο από τη “Μάχη της Κοκκινιάς” θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α, Νίκαια) και στην πλατεία Δαβάκη του Δήμου Νίκαιας–Αγ.Ι.Ρέντη.

Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Οι Εκδηλώσεις της 75ης επετείου για τη “Μάχη της Κοκκινιάς”

Οι εκδηλώσεις της 75ης επετείου θα ξεκινήσουν στις 7 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη με Επιμνημόσυνη δέηση, ενώ για το Ιστορικό της ημέρας θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, Υπεύθυνος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, καθώς και από εκπροσώπους των φορέων της πόλης.

Στη συνέχεια θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή και θα υπάρχει ανάκρουση του Ύμνου προς τους Πεσόντες και του Εθνικού Ύμνου.

Αργότερα την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα στη “Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς” θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Ηλία Νικολακόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με θέμα: “Ο εκλογικός Χάρτης στις περιοχές του Πειραιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Η “Μάχη της Κοκκινιάς”

Η Μάχη της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως περίοδος αντίστασης για τη Νίκαια, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε στόχος των Γερμανών κατακτητών και αποτελεί την αρχή για το μετέπειτα Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Σε όλη τη διάρκεια παραμονής των Γερμανών κατακτητών στον Ελλαδικό χώρο ο αγώνας της Αθήνας, του Πειραιά και των συνοικιών έπαιξε κυρίαρχο κι αποφασιστικό ρόλο για την εθνική απελευθέρωση.

Ενέργειες, όπως σαμποτάζ, απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις, σε συνδυασμό με τον συνειδητό χαρακτήρα του αγώνα προκάλεσαν την αντίδραση των κατακτητών με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να βρίσκονται σε μία διαρκώς εμπόλεμη κατάσταση.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Κοκκινιά, η οποία λόγω της εργατικής σύνθεσής της, επέδειξε ένα ιδιαίτερα αγωνιστικό πνεύμα με κύρια χαρακτηριστικά τη μαζικότητα και την οργανωμένη αντίσταση. Οι Γερμανοί κατακτητές γνώριζαν ότι ένα ‘πλήγμα’ στη Κοκκινιά θα αποτελούσε καίριο ‘πλήγμα’ στο αγωνιστικό κίνημα.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου του 1944 οι Κοκκινιώτες πραγματοποιούν συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, ενώ με το πέρας του οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν πολυμέτωπη επίθεση από τις δυνάμεις κατακτητών. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 6 Μαρτίου, ο Πειραιάς συμπαραστέκεται στον λαό της Κοκκινιάς με μία μαζική πανεργατική απεργία με καθολική συμμετοχή, αλλά και πάλι η Κοκκινιά δέχεται σχεδιασμένη επιδρομή που καταλήγει σε αιματοχυσία.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου οι επιθέσεις των Γερμανών εντείνονται, γίνονται μάχες σώμα με σώμα για την κατάληψη του κάθε δρόμου, αλλά μέχρι τις 11 το πρωί η αντίσταση έχει καμφθεί λόγω έλλειψης πυρομαχικών, αφού ο ανεφοδιασμός από τις γύρω περιοχές είναι αδύνατος.

Η Κοκκινιά έχει κυκλωθεί από περίπου 1800 Ναζί, οι οποίοι διανυκτερεύουν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνουν επιδρομές στην πόλη τρομοκρατώντας, ερευνώντας εξονυχιστικά τα σπίτια και συλλαμβάνοντας Κοκκινιώτες.

Το πρωί της Τετάρτης 8 Μαρτίου εκτελούνται οι συλληφθέντες της 5ης Μαρτίου, ενώ αργά το απόγευμα 300 αιχμάλωτοι μεταφέρονται στο Χαϊδάρι.

Έπειτα, η Κοκκινιά ανασαίνει προσωρινά κι εξακολουθεί τον αγώνα μέχρι το επόμενο μεγάλο χτύπημα το περιβόητο μπλόκο της Κοκκινιάς που πραγματοποιείται 5 μήνες μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play