Αλτσχάιμερ: Αποκαλυπτική νέα έρευνα για τον ρόλο της μιτοφαγίας
Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, αποκαλύπτει τον ρόλο των μιτοχονδρίων στο Αλτσχάιμερ. Κυρίως, η έρευνα αφορά τη μιτοφαγία, μια διαδικασία η οποία ακολουθείται και φέρεται να συνδέεται με τη νόσο.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας για το Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές, μέσω της αναζήτησής τους, φανέρωσαν το εξής. Η διαδικασία της μιτοφαγίας υπολειτουργεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και ότι η φαρμακολογική επαγωγή της αναστρέφει τα παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών διαταραχών.
Τα μιτοχόνδρια αποτελούν τα “εργοστάσια παραγωγής ενέργειας” του κυττάρου και επιτελούν βασικές κυτταρικές λειτουργίες. Τα νευρικά κύτταρα εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων.
Η μιτοφαγία είναι μια μορφή κυτταρικής αυτοφαγίας, δηλαδή ένας τρόπος απομάκρυνσης και καταστροφής των δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων.
Κάνοντας πειράματα με το νηματώδη Caenorhabditis elegans και με ποντίκια, καθώς επίσης μελετώντας δείγματα ασθενών με Αλστχάιμερ, οι Έλληνες και ξένοι ερευνητές έδειξαν ότι η απορρύθμιση της μιτοφαγίας έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Η συσσώρευση κατεστραμμένων μιτοχονδρίων ανιχνεύθηκε σε εγκεφάλους ασθενών, καθώς και σε πειραματόζωα.
Διαπιστώθηκε ότι η φαρμακολογική επαγωγή της μιτοφαγίας βελτιώνει και αναστρέφει τα παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύουν την κρίσιμη συμβολή της μιτοφαγίας στην παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους ερευνητές και τα αποτελέσματα, η ανάπτυξη και η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που ρυθμίζουν τη δράση της μιτοφαγίας, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.
Στην έρευνα συμμετείχαν οι εξής: Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνάς Δρ. Κωνσταντίνος Παληκαράς και Δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης (καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ), σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του δρος Vilhem Bohr (Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ) και του δρος Evandro Fang (Πανεπιστήμιο Όσλο Νορβηγίας).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας