ΕΚΤ ποσοτική χαλάρωση: QE τέλος – Τι σημαίνει για την Ελλάδα
ΕΚΤ ποσοτική χαλάρωση: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνει αυλαία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΕΚΤ ποσοτική χαλάρωση: Το QE λήγει στο τέλος του μήνα
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε της συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε πως το QE θα λήξει στο τέλος του μήνα.
«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε, τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των τίτλων που αγοράστηκαν από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία στην οποία θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό χρειαστεί», είπε.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από ομόλογα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του QE και ωριμάζουν, για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και, ως έναν βαθμό, ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπει η ΕΚΤ
Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης της ευρωζώνης έχουν καθοδική τάση, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στη χρηματοοικονομική αγορά.
Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, «ο κίνδυνος στο μέτωπο της ανάπτυξης έχει επιδεινωθεί».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι, που προς το παρόν δεν έχουν διαταράξει την ισορροπία του συστήματος, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό περιβάλλον
Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν κυρίως τις επιπτώσεις από το κύμα προστατευτισμού που τείνει να επικρατήσει στο διεθνές εμπόριο, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κράτη που κατατάσσονται στις αναδυόμενες αγορές. Επιπροσθέτως, αρνητικά επηρεάζει την ανάπτυξη η μεγάλη αστάθεια που εμφανίζουν οι χρηματαγορές.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, για όσο καιρό χρειαστεί, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένοι κίνδυνοι που εγκυμονεί το εξωτερικό περιβάλλον της ευρωζώνης για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Εξάλλου αποκλίσεις από το στόχο του 2% εμφανίζει και ο πληθωρισμός καθώς η νεότερη πρόβλεψη τον εμφανίζει να απομακρύνεται από το στόχο τόσο φέτος όσο και το 2019 και να κινείται με ρυθμό 1,6% έναντι 1,7% που προέβλεπε η ΕΚΤ στις φθινοπωρινές προβλέψεις, ενώ για φέτος προβλέπεται να κλείσει στο 1,7% έναντι 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο διάστημα 2018- 2019 (για το 2020 και το 2021 η πρόβλεψη για το ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ παραμένει στο 1,7% και 1,5% αντιστοίχως), σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ντράγκι προκάλεσαν πιέσεις στο ευρώ το οποίο υποχώρησε στα 1,1332 δολ..
Τι σημαίνει για την Ελλάδα το τέλος του QE
Ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2018 σημαίνει ότι τα περιθώρια για ένταξη του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα αγορών παραμένουν.
Ο κ. Ντράγκι είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο έχει πλέον υπαχθεί η Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται τη συνέχιση του waiver (την αποδοχή, δηλαδή, των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων), παρά μόνο εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική -μια αξιολόγηση, που αναμένεται να γίνει ξεχωριστά από εκείνες των υπολοίπων θεσμών για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας